Niinistö je dejal, da je dobil vabilo, da naj osebno obišče Turčijo in prejme odgovor, kar je tudi sprejel, poroča francoska tiskovna agencija.

Erdogan je danes sporočil tudi, da se bo v petek sešel s finskim predsednikom in da bo držal obljubo. Ratifikacijo finskega članstva v zavezništvu bo moral potrditi turški parlament.

Finska je skupaj s Švedsko za članstvo v Natu po desetletjih nevtralne drže zaprosila maja lani, po začetku ruske invazije v Ukrajini. Skandinavski državi upata, da bosta članici zavezništva postali na julijskem vrhu Nata v litovski prestolnici Vilnius.

Madžarska in Turčija sta edini izmed 30 članic Nata, ki protokolov še nista ratificirali. Madžarska je ratifikacijo že večkrat napovedala, nato pa preložila, Turčija pa jo pogojuje z vrsto zahtev. Švedski med drugim očita pomanjkanje zavezanosti ukrepanju proti terorističnim organizacijam, kot je prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK).

Ob tem se pojavlja vprašanje, če bo Švedski uspelo v zavezništvo vstopiti istočasno s Finsko. Državi sta že večkrat poudarili, da želita vstopiti v Nato hkrati in »z roko v roki«.

Finski predsednik je poudaril, da si bo še naprej zavzemal in podpiral švedsko članstvo v zavezništvu, potem ko se je o tem pogovoril s švedskim premierjem Ulfom Kristerssonom. Ta je v torek sicer pojasnil, da se je povečala verjetnost, da bo Finska v Nato vstopila hitreje kot Švedska.

Če bi članice zveze Nato najprej ratificirale pristopne protokole Finske, bi bila Švedska tudi varnejša s Finsko v Natu kot zunaj njega, je ob tem pojasnil švedski premier. »Konec koncev ni vprašanje, ali bo Švedska vstopila v Nato, ampak kdaj se bo to zgodilo,« je še dejal Kristersson.