Smučarji skakalci imajo na norveški turneji surovi zrak za seboj že devet skokov za skupni seštevek napornega tekmovanja. Na polovici je v vodstvu Halvor Egner Granerud, ki ima minimalno prednost pred dvakratnim zmagovalcem, Avstrijcem Stefanom Kraftom. Najboljši Slovenec je Anže Lanišek na tretjem mestu.

Zamik krojil razplet

Torkova tekma v olimpijskem Lillehammerju se je, tako kot dan prej ženska, začela z zamudo. Žiriji je nagajal močan vzgonski veter, ki pa se je hitro umiril in je lahko brez večjih težav pod streho spravila že 26. posamično tekmo letošnje sezone. Še enajstič je na najvišjo stopničko skočil Granerud, ki pa je za izenačitev lastnega rekorda po številu zmag v eni sezoni moral pokazati vse svoje znanje.

Močan vzgonski veter se je prav ob koncu tekmovanja močno umiril, saj je sonce že zašlo. To je najbolje izkoristil Avstrijec Manuel Fettner, ki je s 16. mesta po prvi seriji napredoval do zmagovalnega odra. Še večji njegov podvig sta preprečila Granerud in Fettnerjev rojak Stefan Kraft, ki sta bila v torek razred zase in ki imata v skupnem seštevku turneje veliko prednost pred zasledovalci. »Na hitro sem se pogovoril s Stefanom. V prvi seriji sem malce zamudil odskok, on je to storil v drugo. Vseeno sva prikazala dva lepa skoka in resnično je dobro biti del takega dvoboja, ko vsak skok vpliva na razpored v skupnem seštevku turneje,« je po 24. zmagi kariere povedal Halvor Egner Granerud.

Čeprav je Norvežan že skupno 39-krat stopil na oder za zmagovalce, mu je na domačih tleh v torek to uspelo prvič. »Res je super, da mi je končno uspelo tudi na Norveškem,« je na to temo dodal Norvežan, ki se spogleduje tudi z absolutnim rekordom po številu zmag v eni sezoni. Ta še vedno pripada Petru Prevcu, ki je v svoji najboljši sezoni 2014/15 kar petnajstkrat poslušal Zdravljico v svojo čast. Granerud ima do konca sezone še šest tekem, da ujame in prehiti slovenskega šampiona.

Povprečen izplen Slovencev

Slovenski skakalni tabor je prvo tekmo v Lillehammerju zapustil z mešanimi občutki. Čeprav so slovenski orli prikazali tehnično zelo dobre skoke, so rezultati slabši od želenih. Na koncu je bil najvišjeŽiga Jelar na sedmem mestu. »Gre za zelo lep rezultat, a je prisotnega kar nekaj grenkega priokusa. Prikazal sem dva zelo lepa skoka,« je povedal Žiga Jelar, ki je bil eden tistih, ki je imel v finalu pomanjkanje pomoči vzgornika. Po prvi seriji je bil odličen tretji. Za pričakovanji je zaostal svetovni prvak Timi Zajc, ki je bil deseti, Anže Lanišek pa je imel smolo v prvi seriji, ko je moral dolgo čakati na svoj nastop. Na koncu višje od 18. mesta ni zmogel. Nove točke je osvojil mladi Rok Masle solidno pa je skakal tudi Domen Prevc. »Za nami je dobra tekma, a nam je zmanjkalo nekaj sreče. Timi in Žiga sta bila v igri za stopničke, Anže pa je po smoli v prvi seriji z drugim skokom pokazal, da je v pravi formi,« je ocenil glavni trener Robert Hrgota.

V torkovih ženskih kvalifikacijah je bila najboljša Kanadčanka Alexandria Loutitt (146,1 točke), na sredino tekmo v Lillehammerju pa se je uvrstilo tudi vseh pet Slovenk. Ema Klinec (137,9) si je delila drugo mesto z Nemko Katharino Althaus, Nika Križnar (126,7) je bila sedma, Nika Prevc (112,7) 18., Katra Komar (94,4) 30. in Maja Vtič (90,4) 33. x