Ekipa startupa Hopalai, ki v Primorskem tehnološkem parku z aplikacijo kobi že nekaj let vztrajno inovira na področju opismenjevanja, je najnovejšo tehnologijo umetne inteligence uporabila, da pomaga ravno tej ciljni skupini.​ Kobi je specializirana aplikacija, namenjena podpori otrokom z disleksijo in vsem, ki se šele učijo branja. Ponuja vrsto orodij in tehnik, ki otrokom pomagajo pri dekodiranju besed in prilagajanju njihove bralne izkušnje njihovim individualnim potrebam. Snovalci e-bralnika kobi, ki je od prve različice pred štirimi leti doživel že nekaj izboljšav, so lani predstavili nadgrajeno aplikacijo kobi 2.0. Kobi pa zdaj ponuja vznemirljivo novo funkcijo, ki otrokom omogoča ustvarjanje zgodb, ne da bi jih dejansko napisali, a jih seveda lahko preberejo.

Z uporabo moči umetne inteligence otroci izberejo teme, ki so jim všeč, kobijeva tehnologija na osnovi GPT-3 (algoritem globokega učenja, ki je bil vnaprej usposobljen z ogromno količino besedilnih podatkov, kar mu omogoča ustvarjanje odzivov, podobnih človeku) pa jih združi v edinstveno in personalizirano zgodbo. Zgodbe so zabavne, kratke in primerne za bralce začetnike, pomagajo jim graditi samozavest in vztrajnost. Ta inovativna funkcija ponuja otrokom edinstveno priložnost, da ob branju raziskujejo svojo ustvarjalnost, domišljijo in kritično razmišljanje.

»Zelo smo navdušeni, da lahko s kobijem otrokom približamo novo realnost ustvarjanja vsebin in hkrati trening branja,« je dejala vodja projekta Ursula Lavrenčič. »Naš cilj je otrokom ponuditi zabavno in zanimivo platformo za razvijanje bralne pismenosti. Ustvarjalnik zgodb, ki ga poganja umetna inteligenca, je le začetek tega, saj pripravljamo številne nove neverjetne funkcije, ki izkoriščajo moč umetne inteligence.« Aplikacija kobi je zdaj na voljo za prenos na platformi Android in hitro postaja priljubljen vir za starše in vzgojitelje, ki želijo podpreti otroke na njihovi poti do tekočega branja. Ustvarjalnik zgodb ali Story Shaker je za zdaj voljo v angleškem jeziku, a v ekipi zatrjujejo, da budno spremljajo razvoj modela za slovenski jezik. Do takrat pa se lahko slovenski otroci z ustvarjalnikom zgodb urijo v branju angleščine.