Na prvi moški tekmi SP v Courchevelu je nekoliko presenetljivo najbolje s postavitvijo na progi Eclipse opravil domačin Pinturault s časom 1:08,25. Vseeno bo imel svetovni prvak iz Areja (2019) zahtevno delo v slalomu, saj se mu je na vsega šest stotink sekunde približal branilec naslova iz Cortine d'Ampezzo, Avstrijec Marco Schwarz.

Nobeden od njiju sicer v zadnjem času v slalomu ne blesti, zato so v igri za kolajne še nekateri drugi. Tretji čas je zabeležil še en Avstrijec, Raphael Haaser (+0,14). Gre sicer za brata Ricarde Haaser, v ponedeljek dobitnice bronaste kolajne v alpski kombinaciji.

Veliko dela pa v slalomu čaka enega izmed favoritov, Švicarja Loica Meillarda, ki si je na 12. mestu nabral 1,34 sekunde zaostanka za vodilnim Francozom. Meillard je letos dvakrat stal na odru za zmagovalce na klasičnih slalomih za svetovni pokal.

Odermatt odstopil, Slovenci slabi

Norvežan Aleksander Aamodt Kilde je bil sedmi, a se odpovedal kasnejšemu slalomu, medtem ko je najboljši smučar te sezone, Švicar Marco Odermatt, izpustil predzadnja vratca in odstopil. Iz ozadja bo napadal olimpijski prvak v tej disciplini, Avstrijec Johannes Strolz (+2,48).

Slovencev ni bilo v ospredju. Še najboljši je bil Martin Čater na 31. mestu z zaostankom 2,59 za Pinturaultom. Eno mesto in dve stotinki je za Čatrom zaostal Nejc Naraločnik. Mladinski svetovni prvak Rok Ažnoh je bil z zaostankom 3,18 sekunde 37. Miha Hrobat je odstopil v spodnjem delu preizkušnje.

V sredo bo v Meribelu na sporedu ženski superveleslalom z Ilko Štuhec, začel se bo ob 11.30. Štiriindvajset ur kasneje bo še moški superveleslalom. Slovenijo bo zastopala ista četverica kot v alpski kombinaciji.

Ilka Štuhec na prvem treningu smuka tretja

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je na prvem treningu smuka na svetovnem prvenstvu v Franciji zasedla tretje mesto. S časom 1:30,98 je na progi Roc de Fer v Meribelu zaostala le za dvema Italijankama, Sofio Goggia in Eleno Curtoni. Do sobote bosta na vrsti še dva treninga.

Goggia je imela po prvem merjenju moči in spoznavanju terena pred sobotnim smukom 26 stotink naskoka pred rojakinjo Curtoni, Štuhec je na tretjem mestu zaostala 44 stotink sekunde.

V primerjavi s tekmicami je 32-letna Mariborčanka, sicer dvakratna svetovna prvakinja (2017, 2019), največ časa pridobila v spodnjem delu, v zadnjem sektorju je imela najboljši čas od vseh.

V eni sekundi se je zvrstilo še šest tekmovalk, med njimi tudi devetouvrščena branilka naslova iz Cortine d'Ampezzo, Corinne Sutter iz Švice (+0,90).

Smuk se bo v soboto začel ob 11. uri.