Peter Hajdu, podjetnik, BBQ-mojster in “žarovnik”: BBQ ni hitra hrana
Barbecue, barbeque, bar-b-q, BBQ so imena, ki jih poznamo kot sinonim za peko v posebnih dimnih pečeh (smokerjih). Eden bolj izpostavljenih BBQ-mojstrov pri nas je Peter Hajdu, podjetnik, ki se ukvarja s prodajo BBQ-opreme in drugih sestavin za BBQ-peko v družinski trgovini Žarovnije na Brezovici pri Ljubljani, hkrati pa je tudi predavatelj, soorganizator tekmovanj, tekmovalec in sodnik na tekmovanjih v BBQ-peki.
Peter Hajdu: Kos mesa, kot je na primer brisket – gre za kos govejega mesa, dve prsni mišici goveda, ki je precej trd in žilav ter poln vezivnega tkiva – se v dolgih urah peke na nizki temperaturi dobesedno stopi, tako da dobimo mehak kos mesa, ki upraviči vsako minuto, ki smo jo vložili v dimljenje. (Foto: Luka Cjuha)
V Sloveniji je peka na žaru priljubljena dejavnost. Ampak največkrat gre za peko na žar ploščah na plin ali žarih na oglje. Peka v dimnih pečeh je nekaj povsem dru...