»Cilj je, da hitro sestavimo dva tankovska bataljona s tanki leopard 2 za Ukrajino,« je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Hebestreit. Poleg tankov celoten nemški paket pomoči vključuje logistiko, oborožitev in vzdrževanje.

Pojasnil je, da bodo »zelo hitro« začeli usposabljanje ukrajinskih vojakov za uporabo tankov, potekalo pa bo v Nemčiji.

»Ta odločitev sledi naši znani usmeritvi pomagati Ukrajini po najboljših močeh. Pri tem smo usklajeni na mednarodni ravni,« pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ob objavi odločitve sporočil kancler Olaf Scholz.

Odločitev o dobavi tankov je danes sprejela nemška vlada, ob 13. uri pa bo kancler nagovoril tudi budnestag.

Model tanka 2A6 je novejša in bolj izpolnjena verzija modela 2A4, katerih dobavo Ukrajini sta že napovedali Poljska in Finska.

Kijev skupaj z več zahodnimi državami, med drugim Poljsko, je že dlje časa pozival Nemčijo, naj izda dovoljenje za dobavo tankov leopard, ki jih je Ukrajini pripravljeno poslati več evropskih držav. Nemčija, ki mora kot proizvajalka odobriti vsak izvoz tankov, tudi iz drugih držav, je bila do tega doslej zadržana.

Bojni tanki leopard zaradi svoje vsestranskosti veljajo za ene najuglednejših na svetu in bi po mnenju mnogih lahko spremenili potek vojne v Ukrajini. Poleg Nemčije jih uporabljajo še številne evropske države, skupno naj bi jih evropske države imele več kot 2000.

Tank tehta okoli 60 ton in ima štiričlansko posadko. S polnim dizelskim rezervoarjem prevozi približno 500 kilometrov in doseže hitrost do 68 kilometrov na uro. Tanki izstopajo po tem, da lahko na cilje na razdalji do pet kilometrov streljajo med premikanjem v vse smeri ter so razmeroma enostavni za vzdrževanje.

Po napovedih naj bi še danes dobavo svojih bojnih tankov Ukrajini napovedale tudi ZDA, in sicer tanke M1 abrams.

Kijev odločitev Nemčije glede leopardov pozdravil kot prvi korak

V Kijevu so pozdravili današnjo odločitev nemške vlade, da ukrajinskim silam dobavi bojne tanke leopard in da dovoljenje tudi drugim državam, da storijo enako. Vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je potezo Berlina označil za prvi korak in kot naslednjega omenil »tankovsko koalicijo«.

»Prvi korak glede tankov je bil storjen. Naslednji korak je 'tankovska koalicija'. Potrebujemo veliko leopardov,« je na družbenih omrežjih zapisal Jermak in namignil na pripravljenost tudi drugih zahodnih držav, med njimi Poljske in Finske, da Ukrajini pošljejo omenjene tanke.

Nemčija je danes dala zeleno luč za dobavo tankov leopard Ukrajini. Kot so sporočili iz Berlina, bo Nemčija Ukrajini dobavila 14 tankov leopard 2A6 iz zalog nemške vojske. Obenem je nemška vlada dala tudi dovoljenje drugim državam, da Kijevu dobavijo leoparde, za katere je ta dolgo prosil.

Model tanka 2A6 je novejša in bolj izpolnjena verzija modela 2A4, katerih dobavo Ukrajini sta že napovedali Poljska in Finska. Leopardi zaradi svoje vsestranskosti veljajo za ene najuglednejših tankov na svetu in bi po mnenju mnogih lahko spremenili potek vojne v Ukrajini. Poleg Nemčije jih uporabljajo tudi številne druge evropske države, ki naj bi jih imele skupaj več kot 2000.

Kremelj: Zahodni tanki bodo v Ukrajini uničeni

Če bodo zahodne države Ukrajini dobavile bojne tanke, bodo ti uničeni na bojišču, so danes opozorili v Kremlju v luči pričakovane uradne odločitve Nemčije, da odobri dobavo tankov leopard Kijevu. Odločitev o dobavi ameriških tankov abrams Ukrajini naj bi danes uradno sporočili tudi v Washingtonu.

»Tehnološko je to neuspešen načrt. To je precenjevanje potenciala, ki ga bo to dodalo ukrajinski vojski. Ti tanki gorijo kot vsi ostali. So le zelo dragi,« je novinarjem danes povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kremelj se je v preteklih dneh že večkrat kritično odzval na načrte zahodnih zaveznic, da Ukrajini dobavijo težko orožje, vključno z bojnimi tanki leopard nemške izdelave, za katere že dlje časa prosi Kijev.

Oči so danes uprte v Berlin, kjer naj bi nemški kancler Olaf Scholz po pričakovanjih sporočil odločitev glede dobave leopardov Ukrajini. Kot so v torek poročali nemški mediji, naj bi Scholz privolil v dobavo leopardov, vlada pa naj bi tudi drugim državam dala dovoljenje za dobavo teh tankov nemške izdelave Ukrajini.

Po poročanju ameriških medijev so tudi ZDA pripravljene Ukrajini dobaviti svoje bojne tanke abrams. Washington naj bi Kijevu dal na voljo okoli 30 tankov M1 abrams. Mediji so sicer sprva, sklicujoč se na dobro obveščene kroge, poročali, da naj bi dobavili od 30 do 50 tankov. Pričakovati je, da bo ameriška vlada uradno izjavo o dobavi tankov Ukrajini podala danes.

Po poročanju časnika Washington Post pa bodo verjetno minili meseci, če ne leta, preden bodo tanki abrams dejansko uporabljeni v vojni v Ukrajini. Malo verjetno je namreč, da bodo vozila prispela v Ukrajino spomladi, ko se pričakuje ruska ofenziva ali protiofenziva Ukrajine za ponovno zavzetje območij, ki jih trenutno zasedajo ruske sile.

Tiskovni predstavnik Kremlja Peskov je v današnji izjavi za novinarje sicer dejal, da ne vidi možnosti za diplomatsko rešitev ukrajinskega konflikta. »Lahko preprosto ugotovimo, da možnosti za tlakovanje poti do diplomatske rešitve v tem trenutku niso vidne,« je povedal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Razmere v svetu in še posebej v Evropi je označil kot izjemno zaskrbljujoče in po njegovem ni videti znakov umirjanja »glede na politiko, ki so jo sprejele Severnoatlantsko zavezništvo in oblasti ZDA«.

Za Rusijo odločitev Berlina glede leopardov »izjemno nevarna«

Ruski veleposlanik v Nemčiji Sergej Nečajev se je danes kritično odzval na odločitev nemške vlade, da Kijevu dobavi bojne tanke leopard in da tudi drugim državam da dovoljenje, da storijo enako. Po njegovih besedah je ta odločitev izjemno nevarna in konflikt v Ukrajini prestavlja na novo raven konfrontacije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Ta izjemno nevarna odločitev prestavlja konflikt na novo raven konfrontacije in je v nasprotju z izjavami nemških politikov o nepripravljenosti Nemčije, da bi se vanj vpletla,« je veleposlanik zapisal v izjavi.

Po njegovih besedah Nemčija in njene zahodne partnerice niso zainteresirane za diplomatsko rešitev spora, temveč - nasprotno - stavijo na njegovo zaostrovanje. »Odločitev Berlina pomeni, da se Nemčija dokončno odpoveduje zgodovinski odgovornosti do našega naroda zaradi grozljivih zločinov nacizma« v drugi svetovni vojni, je dejal Nečajev.

Evropske zaveznice pozdravile odločitev Berlina glede dobave leopardov Ukrajini

Evropske zaveznice so danes pozdravile odločitev vlade v Berlinu, da odobri dobavo bojnih tankov leopard Ukrajini. V Varšavi menijo, da bo to pripomoglo k ustavitvi Rusije, v Londonu pa so jo označili kot pravo odločitev v prizadevanjih, da Ukrajina zmaga v vojni. Odločitev so pozdravili tudi v Parizu.

Poljski premier Mateusz Morawiecki se je danes zahvalil Nemčiji, ker je odobrila dobavo tankov leopard 2 Ukrajini in hkrati zagotovila eno četo teh tankov iz svojih zalog.

»Hvala kancler Olaf Scholz. Odločitev o pošiljanju leopardov v Ukrajino je velik korak k ustavitvi Rusije. Skupaj smo močnejši,« je tvitnil Morawiecki.

Britanski premier Rishi Sunak je odločitev Nemčije označil za »pravo odločitev«. To je bila »prava odločitev Natovih zaveznikov in prijateljev«, je na twitterju sporočil Sunak, čigar vlada je prav tako napovedala dobavo 14 bojnih tankov challenger 2 Ukrajini.

»Skupaj s challengerjem 2 bodo okrepili ukrajinsko obrambno ognjeno moč,« je dejal. »Skupaj krepimo naša prizadevanja, da zagotovimo, da bo Ukrajina zmagala v tej vojni in zagotovila trajen mir,« je prepričan britanski premier.

Odločitev Berlina so pozdravili tudi v Parizu. Francija meni, da to »širi in krepi« podporo, ki jo je Pariz v začetku meseca zagotovil Kijevu z dobavo lahkih oklepnih vozil AMX10-RC, so sporočili iz Elizejske palače.

Francoska vlada sicer še ni sprejela odločitve o pošiljanju bojnih tankov leclerc, česar pa predsednik Emmanuel Macron ni izključil.