Na Inženirskem Expu, spremljajoči razstavi ob podelitvi naziva Inženirka leta 2022, se je predstavilo sedem izstopajočih slovenskih podjetij; sedem gonil naše industrije, ki narekujejo tempo svojih posameznih panog. Ob boku Blaj Fasteners, Danfoss Trati, ETI in Fotoni so svoje izdelke predstavile tudi tri gazele – Dewesoft, KLS Ljubno in RLS merilna tehnika – ter s tem svoje nazive le še podkrepile.

Nepogrešljiv del cestnih in vesoljskih popotovanj

Se še spomnite, kakšen ponos je čutilo človeštvo ob tem, ko smo prvič stopili na Luno? Predstavljajte si šele, kakšen bo ponos Slovencev, ko se bomo tja vrnili. Dewesoft, zlata gazela leta 2012, je s svojimi inovativnimi ter najnaprednejšimi merilnimi instrumenti del programa Artemis: Nasine vrnitve na Luno. V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma so se predstavili z izdelkom Sirius-XHS, prenosnim sistemom za zajemanje podatkov iz preskusov v avtomobilski industriji. Če njihovemu delu zaupa glavna avtoriteta popotovanja po vesolju, ni razloga, da se ne bi počutili varno na svojih vsakodnevnih avtomobilskih poteh.

V skrbi za globalno mobilnost

Ko že govorimo o avtomobilih, ne gre pozabiti na njihovo ključno komponento: zobati obroč. Njihov vodilni svetovni proizvajalec je prav 'naš' KLS, ki je bil kot zlata gazela okronan leta 2011. Svoj naslov z-upravičujejo že od samega začetka in tako danes ne preseneča, da so nepogrešljivi del mobilnosti prihodnosti. T.i. sončnik oziroma zobati obroč z notranjim ozobjem je namreč namenjen pogonu hibridnih in električnih avtomobilov, za katerega so razvili tudi nov postopek obdelave. S tem tako ne ostajajo prebojni le s svojim produktom, temveč tudi z načinom njegove izdelave.

Da robotska revolucija ostaja revolucionarna

V zadnjih letih se v vsakdanjo zavest vse bolj utrjujejo tudi samovozeča vozila, katerih delovanje mnogim izmed nas ostajajo uganka. A to ne velja za zaposlene v RLS merilni tehniki: vodilnem podjetju na področju inovativnih rešitev za zaznavanje pomika in zasuka ter zlati gazeli leta 2015. So vodilni proizvajalec rotacijskih senzorjev za kolaborativne robote, vse bolj pa se uveljavljajo tudi na področju medicinskih robotov, industrijske avtomatizacije, zelenih tehnologij in že omenjenih samovozečih se vozil. Obročasti dajalnik položaja AksIMTM, sestavni del robotskega zgloba, je vgrajen v kompaktno ohišje motorja, v notranjost katerega smo lahko pokukali pretekli teden. Očem sicer skrit, a tem toliko bolj učinkovit ob zagotavljanju nepogrešljivih pogojev robotske revolucije: točnosti in stabilnosti.

Duh slovenske inovativnosti in podjetnosti se mora širiti ter podpirati

Razcvet slovenskih podjetij in s tem slovenskega gospodarstva pa seveda ni samoumeven – preboj na svetovne trge, uveljavitev imen in znamk se namreč ne zgodi v vakuumu. Zanje sta ključna zanesljivo ozadje in trdna podpora v obliki prizadevanj in aktivnosti, ki jih goji agencija Spirit Slovenija. Kot je razvoj evropskega inovacijskega ekosistema ter povod za podporo razstavi Inženirski Expo pojasnila mag. Sabina Žakelj Pediček: »V vlogi nacionalne kontaktne točke v Spirit Slovenija aktivno povezujemo skupnosti na področju podnebnih sprememb, digitalizacije, hrane, zdravja, urbane mobilnosti, proizvodnih tehnologij in surovin ter na novo tudi kulturnih in kreativnih sektorjev in industrij.«