Jakov Fak je dobro že začel tekmo, po prvem strelskem nastopu prišel na sedmo mesto, po drugem že na peto, po tretjem je bil šesti, po zadnjem strelskem postanku - edini med najboljšimi je zadel vseh 20 tarč - pa je že bil na območju stopničk. Do cilja je nato visoko uvrstitev zadržal in končal na tretjem mestu, kar je njegova najboljša uvrstitev v tej sezoni, v kateri je doslej imel sedmo mesto v Hochfilznu na zasledovalni tekmi.

Fak je s stopničkami preprečil popolno norveško slavje, saj je kot četrti Sturla Holm Laegreid zaostal 42,8 sekunde, tudi on pa je zgrešil eno tarčo. Za najboljšega slovenskega biatlonca so to prve stopničke po dveh letih.

Jakov Fak je večino svojih največjih uspehov dosegel prav v posamični preizkušnji, svoje mojstrstvo pa je pokazal tudi danes. Bil je eden izmed le dveh tekmovalcev na celotni tekmi (drugi je bil Romun Raul Flore na 31. mestu), ki je zadel vseh dvajset strelov. Z novo zelo spodbudno tekaško predstavo, kjer je dosegel 20. čas tekmovanja, pa se je uvrstil na tretje mesto.

Fak se že veseli naslednjih tekem

»Super dan, končno spet na stopničkah. To je odličen občutek. Predvsem brezhibno streljanje, to sem zelo dolgo čakal. Po mojem tudi zelo soliden tek. Škoda, da nisem še močnejši, da bi bil še na višjem mestu, ampak sem vseeno zelo zadovoljen. Se že veselim naslednjih tekem,« je za Smučarsko zvezo Slovenije dejal Fak.

Slovenski uspeh sta z uvrstitvama med dobitnike točk dopolnila še Anton Vidmar, ki je bil na koncu 22. (+ 3:08,1; 1), in Alex Cisar s 24. mestom (3:27,9; 2). Za oba je to najboljša posamična uvrstitev v svetovnem pokalu doslej. Trije dobitniki točk so navdušili trenerja Ricca Grossa, ki je doma prav iz Ruhpoldinga. Oba sta edinkrat zgrešila pri 19. strelu.

»Današnji tekmi bi dal oceno odlično. Resnično težke razmere na progi, bilo je toplo in mehek sneg. Sem pa vesel, ker sem dobro izkoristil zavetrje ostalih tekmovalcev in dobro razporedil moči. Na streljanju sem bil izredno osredotočen, letos še nisem bil 95-odstoten na strelišču,« je bil zadovoljen tudi Vidmar.

»Rad bi izpostavil ekipni uspeh. Mislim, da smo kot ekipa naredili zelo dobro delo. Zelo vesel sem tudi zaradi svojega nastopa, saj sem izboljšal svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu. Malce mi je žal ene nepokrite tarče. Mislim, da sem na Pokljuki ujel pravi val dobre energije in zagnanosti, ki se je pokazala tudi danes v Ruhpoldingu,« pa je dogajanje ocenil Cisar.

Gross: Danes je bilo resnično pomembno dobro streljanje

Z razpletom na domačem prizorišču pa je bil zadovoljen tudi nemški strateg slovenske vrste Gross: »Danes za nas odličen rezultat. Jaka na stopničkah in tudi Toni ter Alex sta bila odlična. Danes je bilo resnično pomembno dobro streljanje in Jakov je bil stoodstoten, ostala dva pa 95-odstotna, kar je vrhunsko. To je naš najboljši rezultat v sezoni, a sem prepričan, da še ni konec.«

Miha Dovžan je tekmo končal na 57. mestu (+ 6:34,2; 4), Rok Tršan je bil 70. (+ 7:28,0; 2).

V četrtek bodo v Ruhpoldingu nastopile biatlonke na posamični tekmi na 15 km.