»V zadnjih treh letih, odkar opravljamo naloge ozaveščanja, pomoči in podpore malim in srednjim podjetjem (MSP) pri digitalizaciji, smo ugotovili, da je bilo potrebnega veliko napora, da smo podjetja prepričali v storitve, ki vključujejo tudi različne oblike državnih pomoči in pomagajo predvsem pri začetni investiciji v digitalno preobrazbo,« razlaga mag. Katja Mohar Bastar, direktorica digitalnega inovacijskega stičišča (DIH) Slovenije.

Podjetjem svetuje, naj se preobrazbe in dvojnega prehoda – digitalnega in zelenega – lotijo strateško, celostno, povezano in naj začnejo pri osnovah – ljudeh in procesih: »Naj si vzamejo čas za razmislek in razumevanje, kaj trajnost in digitalizacija lahko doprineseta podjetju.« Izpostavlja, da so verodostojni podatki, meritve in analize ključ za prave odločitve in da morajo te temeljiti na dejstvih in ne na predvidevanjih.

Ključni so ljudje in procesi

Konkreten primer dvojnega prehoda opiše dr. Saška Rihtaršič, ki v Danfoss Trati vodi razvoj: »V Evropi kar 40 odstotkov energije porabimo za to, da zagotovimo toplotno udobje v stavbah. Pri spremembah je najtežje, da se organizacije odprejo in z nami delijo podatke. A prav podatki so ključ do prihrankov in optimizacije. Če ponazorim: z digitalnim dvojčkom Titan smo število ročnih posredovanj inštalaterja znižali s sedem na le enega.«

Tudi dr. Aleš Ugovšek iz M Sore izpostavlja pomen podatkov in potrebo po celovitem pristopu. »V resnici smo mislili, da smo s tem, kar delamo v M Sori, zgled trajnosti. A ko smo šli skozi sistematično preverjanje, se je izkazalo, da temu ni povsem tako. Videli smo, kaj vse je še potrebno meriti in spremljati, ti podatki pa nam pokažejo, ali se spreminjamo v ciljni smeri. Ključni so ljudje in procesi.«

Podpora na dosegu roke za 700 podjetij

Od letos so podjetjem pri digitalni preobrazbi na voljo tudi storitve v decembru odprtega evropskega digitalnega središča EDIH DIGI-SI. Ta bo kljub geografsko razpršenemu partnerstvu sedmih organizacij deloval kot enotna vstopna točka. S svojimi storitvami namerava kar 700 podjetjem omogočiti podporo na področju digitalizacije v vrednosti 3,3 milijona evrov. Podjetjem in javni upravi zagotavljajo podporo prednostno v štirih dejavnostih: agroživilstvu, zdravstvu, proizvodnji in turizmu.

Zaradi razkoraka med zahodno in vzhodno kohezijsko regijo Slovenije bo večina (75 odstotkov) aktivnosti konzorcija namenjenih digitalni preobrazbi vzhodne kohezijske regije. »Največja ambicija DIGI-SI je, da bodo podjetja prepoznala njegovo korist in da bomo tako postopoma prispevali k učinkovitejši digitalni preobrazbi slovenskega gospodarstva in javnega sektorja. Evropsko stičišče ni projekt, ki bo ob izteku evropskega financiranja ugasnil, temveč je oblikovan dolgoročno,« ciljno in trajnostno naravnanost novega stičišča opisuje dr. Muhamed Turkanović, vodja konzorcija EDIH DIGI-SI.

Visokotehnološka oprema in znanje raziskovalcev

Cilj aktivnosti EDIH je, da omogoči lokalnim skupnostim in podjetjem dostop do potrebnih informacij, znanj in storitev, ki jim lahko pomagajo v procesu digitalne preobrazbe. EDIH prav tako predstavlja podporno okolje za prihodnje učinkovito izkoriščanje visokotehnološke opreme (HPC RIVR ter RIUM) ter kompetenc raziskovalcev DIGI-SI ter drugih deležnikov na tem področju v regiji.

Konzorcij EDIH DIGI-SI sestavlja sedem partnerjev, v Sloveniji že dlje časa obstoječih Digitalnih inovacijskih stičišč: Univerza v Mariboru (koordinator – DIH UM), Institut Jožef Stefan (Center za prenos tehnologij in inovacij), ARCTUR (DIH HPC5), Orodjarski grozd Slovenije (Digitech-SI-East), Tehnološki park Ljubljana (DIH Health Wise), Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije in Inovacijsko tehnološki grozd Murska Sobota (DIH Agrifood). Splet storitev, pri katerih se bodo partnerji dopolnjevali, zajema štiri področja: testiranje pred investiranjem, razvoj veščin in zrelosti, pomoč pri iskanju investitorjev in razširjanje inovacijskega ekosistema.