Novembra se je v območju z evrom na mesečni ravni obseg trgovine z neživilskimi izdelki povečal za 1,6 odstotka, pogonskih goriv pa za odstotek. Na drugi strani se je obseg trgovine s hrano, pijačo in tobakom skrčil za 0,9 odstotka. V EU je na mesečni ravni prodaja neživilskih izdelkov porasla za 1,6, pogonskih goriv pa za 0,8 odstotka. Prodaja hrane, pijače in tobaka pa je nazadovala za 0,6 odstotka.

Med članicami, za katere so bili na voljo podatki, so največjo mesečno rast skupnega obsega trgovine na drobno beležile Španija (+3,6 odstotka), Poljska (+2,6 odstotka) in Švedska (+2,3 odstotka). Največji upad so imeli na drugi strani Luksemburg (-2,0 odstotka), Francija in Hrvaška (obe -1,0 odstotka) ter Slovenija (-0,5 odstotka).

V medletni primerjavi je v območju z evrom obseg trgovine s hrano, pijačo in tobakom novembra upadel za 4,6 odstotka, z neživilskimi izdelki pa za 2,3 odstotka. Trgovina s pogonskimi gorivi se je okrepila za 4,4 odstotka. V EU se je prodaja hrane, pijače in tobaka zmanjšala za štiri odstotke, neživilskih izdelkov pa za 2,2 odstotka. Prodaja pogonskih goriv se je medtem povečala za 5,2 odstotka.

Največji padec so med državami, za katere je Eurostat imel podatke, zabeležile Danska (-7,4 odstotka), Belgija (-6,0 odstotka) in Nemčija (-5,7 odstotka). Najvišjo rast so imele Latvija (+10,7 odstotka), Slovenija (+7,5 odstotka) in Poljska (+5,7 odstotka).