Na novoletni turneji nič novega. Tako kot v nedeljo v Garmisch-Partenkirchnu so tudi na tretji tekmi turneje v Innsbrucku na stopničkah stali trenutno najboljši trije skakalci sezone, le vrstni red so zamenjali. Zmagal je Poljak Dawid Kubacki pred Norvežanom Halvorjem Egnerjem Granerudom, ki je naredil nov velik korak k osvojitvi zlatega orla, in Slovencem Anžetom Laniškom. Najboljši slovenski skakalec je zaokrožil lep moštveni nastop, saj je vseh šest reprezentantov osvojilo točke na slovitem Bergislu, ki s strmim zaletiščem in kratko odskočno mizo kaznuje vsako napako.

​Jelar pospravljal opremo, ko je izvedel za diskvalifikacijo Leitnerja

»Težek dan, a skoki so bili resnično zelo dobri, zato sem zadovoljen s predstavo. Tudi v zahtevnih pogojih sem skočil zelo daleč, potem ko sem se v zraku moral zelo boriti. Blizu je bila tudi zmaga, a tretja stopnička je vedno vrhunski rezultat,« je povedal Anže Lanišek, ki je bil po prvi seriji na drugem mestu. V finalu ga je z napadom s šestega mesta prehitel Granerud, ki je izkoristili idealne pogoje z vzgonskim vetrom (odbitek 3,3 točke, Lanišek dodatek 5,8 točke), žirija pa je panično znižala zaletišče, čeprav je veter znova začel pihati v hrbet. Lanišek kljub napornemu ritmu prekipeva od energije in samozavesti. »Sploh nisem utrujen. Imam se dobro, uživam in upam na nadaljevanje v tem ritmu,« je uro po koncu tekme v izteku skakalnice dvema poročevalcema slovenskih tiskanih medijev pripovedoval Lanišek. Čakala ga je še doping kontrola, na kateri je bil po tekmi v Engelbergu dve uri. V skupnem seštevku turneje je napredoval na tretje mesto. Na stopničkah so izmed Slovencev turnejo doslej končali le Primož Peterka, Peter Žonta in Peter Prevc. »Glede stopničk gremo korak za korakom. Zelo se veselim Bischofshofna, saj sem tam poleti na treningu kazal zelo dobre skoke,« je dodal Lanišek, ki ima v letošnji sezoni na 11 tekmah osem uvrstitev na stopničke.

Po prvi seriji je kazalo na še večji slovenski uspeh, saj sta bila med deseterico tudi Lovro Kos (sedmi) in Timi Zajc (deseti). »Z nastopom v finalu nisem najbolj zadovoljen, z uvrstitvijo pa zelo. Lepo napredujem,« je bil jedrnat Timi Zajc, ki je v finalu izgubil eno mesto. Kos je nazadoval pet mest, a je v skupnem seštevku turneje ostal na desetem mestu. »Skoki so bili lepi. Niti sami ne vemo, zakaj me v finalu ni odneslo dlje. Ko sem lovil zeleno črto za prevzem vodstva, sem naredil napako pri doskoku in izgubil veliko točk,« je pojasnil Lovro Kos, ki je znan po tem, da se skoraj vsak večer odpravi na tek, da se preznoji in prečisti glavo, medtem ko mu v slušalkah na vso moč buči elektronska glasba.

»Ker ni bilo nobenega popolnega skoka, trenutno še nisem zadovoljen s 14. mestom, a bo kmalu prišlo več zadovoljstva,« je bil slikovit Peter Prevc. Potem ko je Žiga Jelar (21. mesto) izgubil dvoboj z Avstrijcem Leitnerjem, se je jezen umaknil v osamo in imel polovico opreme že pospravljene v torbo, ko mu je Domen Prevc sporočil, da je bil tekmec diskvalificiran zaradi neustreznega dresa. »Tako sem bil jezen, da finala sploh nisem bil vesel. Na koncu sem vendarle zadovoljen, saj sem imel 12. izid finala,« je razlagal Žiga Jelar, ki ni uspel kupiti novega telefona, ker so vse zaloge pošle. Domen Prevc (24. mesto) je bil zadovoljen z uvrstitvijo, vedno in komaj čaka veliko skakalnico v Bischofshofnu, da bo lahko užival v letenju.

​Kubacki razpet med bitko za zlatega orla in rojstvom hčerke

»Skoka Laniška sta bila vrhunska, saj je imel v finalu boljši dosežek kot Kubacki. Kos in Zajc sta imela v finalu nekaj smole z vetrom. Vsi so vse bližje vrhu in dobivamo jedro šestih fantov. V pravem trenutku se lepo sestavljamo,« je bil zadovoljen slovenski selektor Robert Hrgota, ki je poleti treniral preklop s skakalnice v Innsbrucku na Bischofshofen, kjer bodo jutri kvalifikacije ob 16.30, v petek pa tekma. Poleti so dopoldne trenirali na Bergislu, popoldne pa na skakalnici Paul Ausserleitner.

Dawid Kubacki je dosegel deseto zmago v karieri za svetovni pokal. »Zelo sem ponosen na svoja skoka. Granerud ima v skupnem seštevku veliko prednost, a se bom boril do konca. Bomo videli, kdo bo boljši,« je povedal Dawid Kubacki, ki ni na trnih le zaradi bitke za zlatega orla, ampak v naslednjih dneh pričakuje rojstvo druge hčerke. Žena Marta, ki ima rok 8. januarja, si želi, da bi bil ob njej v porodnišnici, saj se je prva hčerka Zuzanna rodila 29. decembra 2020, ko je mož tekmoval na prvi tekmi novoletne turneje v Oberstdorfu.