»Silvestrska turneja je za nami, tudi Ljubno. Najprej velika hvala vsem navijačem, ki so nas prišli vzpodbujat. Iskreno nam je žal, da nam ni uspelo priti na stopničke, da bi vas še bolj razveselili,« je po nastopu dejala najboljša Slovenka in dodala, da je sama nastopila solidno, za kaj več pa ji je zmanjkal dober doskok.

»Manjkal mi je doskok, kjer sem izgubila kar nekaj lepih ocen. Upam, da bom Uršo čim prej lahko videla nasmejano in dobre volje. Želim ji res vse dobro, res pa padec ni bil videti lepo,« je dodala Križnar.

Na 28. mestu je končala druga Slovenka Katra Komar (202,9), na 30. pa Urša Bogataj (91,4), ki je pri doskoku v prvi seriji grdo padla in v finalu ni nastopila.

Zaradi padca Bogataj je v finalu nastopilo le 29 skakalk. Dobrih 7000 gledalcev na prizorišču je namreč obnemelo ob koncu uvodne serije, ko je predčasno nastop končala dvakratna olimpijska zmagovalka in prva Slovenka to zimo na stopničkah svetovnega pokala Urša Bogataj. Slednja je padla po 89,5 m dolgem skoku in se potem prijela za levo koleno, podrsala je tudi po obrazu.

Iz doskočišča so jo odnesli na nosilih ter jo nato odpeljali v bolnišnico v Ljubljano, po prvih poročilih so ugotovili poškodbo križnih vezi levega kolena. Bogataj je že decembra 2019 prestala hudo poškodbo, vendar desnega kolena, po kateri se je sicer uspešno vrnila na olimpijski prestol.

Po prvi seriji so nastope končale Nika Prevc (99,6) na 31. mestu, Nika Vetrih (97,9) na 35., 36. je bila Ajda Košnjek (97,8), 37. Nejka Repinc Zupančič (97,3), 38. Maja Vtič (97,1), 41. Nika Krašovic (95), 45. Taja Bodlaj (92,4) in 48. Tinkara Komar (90,5).

»Pri Urši gre za poškodbo levega kolena. Torej ni isto, kot je bilo poškodovano pred dvema letoma, ko se je uspešno vrnila. Imela je veliko pristajalno višino in koleno ni zdržalo. Res smo osmoljenci tekem na Ljubnem. Vse tri, ki so nastopile v finalu, so imele kar dobre skoke. Ne skačemo bistveno slabše od konkurence, a so tudi mlajše delale napake in zato je tudi izkupiček ekipe slabši. Silvestrska tekma je zanimiva, je tekma na izpadanje, a je vseeno treba pokazati dva zelo dobra skoka za boj za vrh,« je za televizijo Slovenija v prvi izjavi povedal slovenski selektor Zoran Zupančič.

Kot je dodal po tekmi, imajo v slovenskem taboru po turneji sklonjene glave, kljub temu, da je bila Križnar v boju za zlato sovo skupno tretja.

»Silvestrska turneja je končana. Lahko rečem, da imamo predvsem sklonjene glave. Ni nam uspelo, kar smo si želeli. Poleg tega je prišlo še do poškodbe Urše Bogataj. Brez nje bo nadaljevanje sezone zelo težko. Vsekakor moramo počakati na uradno izjavo zdravnikov. Želim ji vse najboljše,« je dodal Zupančič.

Lansko sezono ob premieri turneje na Ljubnem je zmaga pripadla Avstrijki Mariti Kramer, ki je za las ugnala Niko Križar. Ta je bila letos tretja.

Nagradni sklad so glede na lansko leto povečali za sto odstotkov. Tako je skupna zmagovalka ob predpisanih denarnih nagradah prejela še posebno denarno nagrado v višini 20.000 evrov in tudi zlato sovo, ki je vredna več kot 10.000 evrov.

Smučarske skakalke bodo sezono nadaljevale konec prihodnjega tedna, ko se bodo preselile na Japonsko, kjer bosta tekmi v Sapporu, teden dni pozneje pa še tekme v Zau.