Doslej si je le Francija že po dveh tekmah priigrala nastop v osmini finala. Kazalo je da, bo uspelo tudi Španiji, a je na derbiju po vodstvu z 1:0 le remizirala z Nemčijo 1:1. Španija ni uspela vzpostaviti popolne prevlade s posestjo žoge. V prvem polčasu je Španec Olmo, ki ga je nogometno vzgojil Dinamo Zagreb, stresel prečko, gol nemškega srednjega branilca Rudigerja pa je bil razveljavljen zaradi nedovoljenega položaja. V drugem polčasu sta gola dosegla rezervista Alvaro Morata v 62. minuti za Španijo in Niclas Fullkrug v 83. minuti za Nemčijo. Ker je Kostarika premagala Japonsko, imajo iv skupini E še vse štiri ekipe možnosti za napredovanje v osmino finala.

Nedeljsko dogajanje v skupini F se je začelo z nepričakovano zmago temperamentnega Maroka z 2:0 proti Belgiji, ki na tekmovanju deluje zelo nemočna. Je le bleda senca ekipe, ki je pred štirimi leti v Rusiji osvojila bronasto kolajno. »Gola smo dosegli v pravem trenutku in zasluženo zmagali. Čeprav so bile nekateri igralci utrujeni po 70 minutah, so nam moč dali gledalci z izjemnim navijanjem,« je povedal zvezdnik Maroka Hakim Ziyech po prvi zmagi Maroka na svetovnih prvenstvih po 24 letih. Uspeh so bučno proslavili Maročani, ki živijo v Belgiji in se na ulicah Bruslja spopadli s policijo. Belgijci so načrtovali, da si bodo z drugo zmago (v prvem krogu so nezasluženo premagali Kanado) že priigrali uvrstitev v osmino finala, vendar se je reprezentanca, v kateri nekateri igrajo na račun stare slave in zaslug, opekla. »Po prejetem golu je razpadla naša organizacija igre. Ob prvem golu je bila naša reakcija na bližnji vratnici slaba. Pokazati moramo več složnosti,« je povedal selektor Belgije Roberto Martinez. Belgija za uvrstitev v osmino finala potrebuje zmago na zadnji tekmi proti Hrvaški, ki je v nedeljo premagala Kanado s 4:1.

Hrvati v šoku že po 68 sekundah

Za Hrvaško se je tekma s Kanado začela s šokom, saj je tekmec povedel že po 68 sekundah. Po slabi reakciji celotne ekipe Hrvaške, je gol z glavo dosegel hitri zvezdnik Bayerna Alphonso Davis, ki se je staršem iz Liberije rodil v begunskem taborišču v Gani. To je bil sploh prvih gol Kanade na svetovnih prvenstvih, na katerih je nastopila le pred 36 leti v Mehiki, kjer je zabeležila tri poraze z razliko v golih 0:5. Hrvati so potrebovali polovico prvega polčasa, da so se zbrali in sta Mateo Kovačić (93 odstotna točnost podaj) ter Luka Modrić zagospodarila na sredini igrišča. »Ognjeni« so v končnici prvega polčasa dosegli dva gola za preobrat preko Andreja Kramarića in ljubljenca navijačev Hajduka Marka Livaja, ki spada med zadnje nogometne romantike, zadetek pa je posvetil očetu, ki je umrl v prometni nesreči. V drugem polčasu so Hrvati rutinirano nadzorovali tekmo, ki je bila dokončno odločena v 70. minuti po mojstrskem zadetku Kramarića. Svojo moč so potrdili še z golom Majerja v sodnikovem dodatku. »Sijajen večer. Prvih pet minut je bilo težko, nato pa smo pokazali zbranost in psihično moč. Vrnili smo se v tekmo in dosegli dominantno zmago. Zame je bil poseben večer, saj ne dosežeš vsak dan dva zadetka na svetovnem prvenstvu. Ne smemo si privoščiti preveč proslavljanja, saj bo o napredovanju odločala zadnja tekma,« je bil navdušen najboljši igralec tekme Andrej Kramarić.

Hrvaški navijači žvižgali vratarju Kanade Borjanu

V ekipi Kanade je med navijači Hrvaške največ pozornosti vzbujal vratar iz beograjske Crvene zvezde Milan Borjan, ki je bil rojen v Kninu na Hrvaškem. Med vojno je med operacijo Nevihta skupaj z družino pobegnil v Beograd, od kjer je emigriral v Kanado. Hrvaški gledalci so mu med tekmo ob vsakem dotiku z žogo žvižgali, ob vzklikih »Borjan ustaš« pa jim je pomahal, novinarji iz Srbije so videli, da jim je pokazal tudi tri prste. Kanada je že po dveh krogih izgubila vse možnosti za napredovanje, a je predvsem na prvi tekmi z Belgijo zapustila dober vtis. Bila je boljša, a je zastreljala enajstmetrovko, za še en kazenski strel pa je bila oškodovana.

Vrstni red po 2. krogu, skupina C: Poljska 4, Argentina in Savdska Arabija po 3, Mehika 1; skupina D: Francija 6, Avstralija 3, Danska in Tunizija po 1; skupina E: Španija 4, Japonska in Kostarika po 3, Nemčija 1; skupina F: Hrvaška in Maroko po 4, Belgija 3, Kanada 0.

V ponedeljek bodo odigrali še zadnje tekme drugega kroga skupinskega dela. V skupini G bosta tekmi Kamerun – Srbija (ob 11. uri) in Brazilija – Švica (17), vrstni red: Brazilija in Švica po 3, Kamerun in Srbija po 0. V skupini H bosta dvoboja Južna Koreja – Gana (14) in Portugalska – Urugvaj (20), vrstni red: Portugalska 3, Urugvaj in Južna Koreja po 1, Gana 0. x