»Najpomembnejša je zmaga. Enako pomembno je 11.000 ljudi v Stožicah na pripravljalni tekmi, kar je velik kompliment mladini in njihovim spremljevalcem, da so prišli v mrzlem jesenskem vremenu. Tekma je bila točno takšna, kot smo pričakovali. Na koncu nas je malo poljubila tudi sreča. Tekma ni bila prijateljska, ampak polna ostrih dvobojev (skupaj 38 prekrškov, op. p.), iz katerih smo velikokrat prišli mirno s kombinatoriko in dobro podajo. Ko smo bili nekajkrat premehki, smo bili takoj v težavah,« je takoj po tekmi, v kateri je prevladovala Slovenija, priznal selektor Matjaž Kek. V primerjavi s tekmo v Romuniji je naredil dve spremembi. Na levi strani obrambe je namesto Balkovca igral Sikošek, v zvezni vrsti pa je na desni strani Zajc dobil prednost pred Lovrićem, ki je na zadnjem treningu začutil bolečine v mišici. Prav Zajc je bil skupaj s Šeškom glavni režiser edinega zadetka na tekmi, ko sta izpeljala protinapad za učbenike. Ko so Črnogorci z vso višino in telesno močjo odšli na prekinitev pred gol Oblaka, so gostitelji po odbiti žogi krenili v protinapad. Zajc je bil podajalec v globino, Šeško je na račun svoje hitrosti v slogu sprinterja izvedel prodor s potezo več in z mojstrsko podajo našel Zajca, ki je žogo s peto atraktivno poslal v mrežo.

Vzpon po blamaži v Beogradu

Slovenija je ostala neporažena na šesti tekmi zapored. Vzpon se je začel po blamaži v začetku junija v Beogradu proti Srbiji (poraz 1:4) in ostrih kritikah, ko so se igralci iz protesta tudi zavili v molk. »Leto je bilo zelo turbulentno, točno takšno, kot je vedno v Sloveniji. Po Beogradu sta bili dve možnosti, predaja ali pa se skušaš dokazati, da si nekaj vreden. Upam, da je vse skupaj dobra spodbuda za naprej, ne pa nekaj, kar bi nas uspavalo,« je razlagal Kek, ki je z menjavami čakal zelo dolgo, saj ni vedel, kako bodo igralci prenesli napore tekme. Gnezda Čerin, ki je bil skupaj z Zajcem in Stojanovićem najboljši na igrišču, je imel težave z mišico, Kurtić je stiskal zobe, Bijol je bil zelo izmučen, Šeško se je v razdajanju za ekipo povsem izpraznil. Stojanović je tekmo končal na nosilih, saj ga je tekmec tako nešportno udaril po mišici, da je tudi močno krvavel.

»Črnogorci so igrali točno tako, kot nam ustreza. Povsem enaka tekma nas čaka v Kazahstanu, v Helsinkih na Finskem in v Belfastu na Severnem Irskem. V dvobojih nam manjka še marsikaj, saj smo skušali nekatere stvari reševati na prelep način, zato je bilo razmerje v prvem polčasu v prekrških 13:3 za goste. Veseli me kombinatorika, saj se vidijo obrisi igre in ideje. Najbolj me navdušuje način, kako smo dosegli gol, saj je bila izvedba popolna. Vesel sem, da je Zajc dosegel gol,« je razlagal Kek. Na dveh prijateljskih tekmah, ko je šlo na nož, je dobil več odgovorov kot na marsikateri tekmovalni. Pri nekaterih igralcih je bilo vidno, da nimajo tako dobrega statusa v klubih, kot so ga imeli septembra, zato ga bodo morali urediti. Pri tem je pomoč napovedala tudi Nogometna zveza Slovenije. Slovenija ima končno izoblikovano jedro ekipe, v kateri je kritično le pomanjkanje kakovosti na levem boku. Kek si bo danes v Murski Soboti ogledal tekmo mlade reprezentance Slovenije z vrstniki iz Bolgarije. Pravi, da ni zanimiv le Šešlar, ampak tudi nekaj preostalih fantov.

Radulović: Sodnike mora biti sram

Kek je športno priznal, da je imela Slovenija tudi srečo. Črnogorci so pri izidu 0:0 prek Mugoša v 28. minuti dosegli gol, saj se je žoga od prečke odbila čez črto in nazaj v prečko, a avstrijski sodniki zadetka niso videli. »Z VAR bi bila odločitev verjetno drugačna, vendar ko vse skupaj sešteješ, je Slovenija zasluženo zmagala v športni, a moški tekmi,« je na vprašanje črnogorskih poročevalcev odgovoril Kek. Selektor Črne gore Miodrag Radulović je bil prepričan, da so jih sodniki oškodovali namerno: »Nezadovoljen sem le z izidom. Sloveniji smo se zoperstavili tako, kot je treba. Tekmec ima na seznamu igralce iz najboljših petih evropskih lig, mi pa iz eksotičnih držav. Prejeli smo smešen gol, kar je posledica pomanjkanja kakovosti. Dosegli smo regularen gol in sramota je, da ni bil priznan, saj je bila žoga meter čez črto. Sodnike bi moralo biti sram.« Ob treh priložnostih Črnogorcev je sijajno reagiral slovenski vratar Jan Oblak, ki je ostal nepremagan tudi ob enajstmetrovki, ki jo je v 87. minuti po igranju Gorenca Stankovića z roko izvajal kapetan Črne gore Stefan Savić. Oblakov soigralec v Atleticu Madrid je žogo s pravo bombo poslal v vratnico.