»Trumpov račun bo vrnjen. Ljudje so spregovorili. Vox Populi, Vox Dei,« je po zaključeni anketi tvitnil Elon Musk. Za vrnitev Donalda Trumpa na twitter je glasovalo 51,8 odstotka anketiranih, proti pa 48,2 odstotka. Anketa je bila odprta 24 ur, glas pa je oddalo nekaj več kot 15 milijonov uporabnikov. Trumpa so sicer z družbenega omrežja izbrisali nekdanji lastniki zaradi tvitov, ki so spodbujali sovražnost in nasilje. Njegov uporabniški račun je že aktiven.

Z obnovo Trumpovega računa je Musk požrl lastno obljubo, da ne bodo nikomur znova odpirali zaprtih računov, dokler ne bo začel delovati tako imenovani Svet za umirjanje vsebin.

Do nedavnega so vodilni pri Twitterju zatrjevali, da ni predvidena vrnitev Trumpa na omrežje. Musk, ki je izražal naklonjenost ameriškim republikancem, pa je medtem pred meseci menil, da ne bi smelo biti dokončnega zaprtja računov in pri tem omenil tudi Trumpa. Podobne ankete je objavljal že v preteklosti. Lani je denimo sledilce povprašal, če naj proda delnice v svojem podjetju Tesla, nakar je dejansko prodal za več kot milijardo dolarjev delnic.

Trump si ne želi nazaj

Trump je že med Muskovimi napovedmi, da ga bo vrnil na Twitter, zavrnil to možnost. Trump ima svoj družbeni medij Resnica družbena, na katerem sproti objavlja, a njegovega medija ne uporablja veliko ljudi.

Trump je v soboto uvodoma dejal le, da je slišal za Muskovo sporočilo, vendar ga ni videl, ker ga nima razloga videti. Trump niti ni prepričan, da bo Twitter preživel.

Spodbujanje k nasilju

Trumpu je Twitter račun ukinil januarja lani zaradi njegove vloge pri napadu na kongres 6. januarja, ko so želeli Trumpovi podporniki po volitvah preprečiti razglasitev Joeja Bidna za predsednika ZDA. Trump je takrat pri svojih privržencih zbudil lažno upanje, da se lahko podpredsednik ZDA Mike Pence ogne razglasitvi uradnih rezultatov volitev. Še med samim napadom na kongres je Trump tvital, da Pence nima dovolj poguma storiti pravo stvar. Twitter je ravnanje Trumpa ocenil kot spodbujanje k nasilju in trajno zaprl njegov račun, ker to ni bila njegova prva kršitev.

Facebook, ki je prav tako januarja lani ukinil Trumpov račun, se bo medtem januarja odločil, če mu lahko ponudijo vrnitev na omrežje, piše nemška tiskovna agencija dpa.