V okviru iniciative Inženirke in inženirji bomo!, ki mlade navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost, letos poteka že peti, jubilejni izbor Inženirka leta.

Od nevidnosti k navdihu

Inženirke so zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Namen izbora je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, med katerimi ena prejme priznanje inženirka leta. Tudi letošnje glavno merilo izbora nominirank je bila raznolikost: glede na izobrazbo, starost, organizacijo oz. zaposlovalca, področje dela, dosedanjo pojavnost in poklicno usmeritev. »Letos smo prejeli 35 prijav na razpis inženirka leta. Skupno imamo sedaj v petih letih že več kot 170 kandidatk za nominacijo inženirka leta. Kandidatke prihajajo večinoma iz industrije, predvsem iz razvojno naravnanih podjetij, pa tudi iz akademskih krogov in raziskovalnih institucij. Letos prevladujejo inženirke strojništva, računalništva in matematike, sledijo diplomantke kemije, elektrotehnike, Naravoslovnotehniške fakultete, farmacije in živilske tehnologije,« je strukturo kandidatk predstavila Metka Škofic, urednica projekta Inženirke in inženirji bomo!.

Znanih je deset nominirank

Med nominiranke za inženirko leta 2022 so uvrščene: Tajda Bogovič, razvijalka programske opreme v podjetju MESI, razvoj medicinskih naprav; Neža Guzelj, projektna in produktna vodja v razvoju v podjetju MAHLE Electric Drives Slovenija; Ana Kavčič, samostojna informatičarka v podjetju Krka, Novo mesto; Rosana Kolar, letalska mehaničarka v podjetju Adria Tehnika, vzdrževanje letal; Viki Petrovič, višja tehnična svetovalka v podjetju Loftware; Tajda Pirnat, specialistka za skladnost produktov z direktivami in regulativami v podjetju Danfoss Trata; Barbara Pogačar, preskusna inženirka v SIQ Ljubljana; Špela Poklukar, specialistka strojnega učenja v podjetju Endava, digitalne rešitve; Jerneja Sedlar, projektna inženirka v službi za razvoj in investicije v Holdingu Slovenskih elektrarn in Lara Topol, vodilna inštruktorica osebja proizvodnje in inženirka izmene v Nuklearni elektrarni Krško.

Naslednica Nataše Kovačević bo znana 10. januarja

Na odločitev, katera od nominirank predstavlja največji zgled in navdih mladim, s svojimi glasovi enakovredno vplivajo štiri skupine oz. déležniki izbora: nominiranke za priznanje inženirka leta, predstavniki medijev, dijakinje in profesorji srednjih šol ter predstavniki organizatorja in partnerjev. Aktualna nosilka naziva inženirka leta je Nataša Kovačević, vodja projektov na oddelku za raziskave v podjetju Kolektor Mobility. Pred njo so bile inženirke leta Jasna Hengović, razvijalka programske opreme v podjetju Cosylab, Aida Kamišalić Latifić, državna sekretarka v službi vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo in raziskovalka ter predavateljica na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, in Dora Domajnko, razvojna inženirka v podjetju RLS merilna tehnika.

Novost: inženirski EXPO 2022

Na oder Linhartove dvorane Cankarjevega doma bo 10. januarja 2023 stopilo kar 50 inženirk iz petih generacij izbora. Podelitev, ki jo soorganizirata iniciativa Inženirke in inženirji bomo! ter revija IRT3000, bo v sodelovanju z EIT Manufacturing, Spiritom Slovenija in Siemens Slovenija dopolnila novost: inženirski EXPO, razstava izbranih vodilnih izdelkov slovenske predelovalne industrije.