Medtem ko je začetek letošnjega poslovnega leta še vedno zaznamovala pandemija covida-19, zaradi česar je Fraport prvo četrtletje končal z izgubo, je povpraševanje potnikov postopoma začelo naraščati, in sicer predvsem na račun povečanega števila prostočasnih potnikov, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnili v Fraportu.

Četrtletni prihodki, prilagojeni z gradbenimi in širitvenimi izdatki v Fraportovih hčerinskih družb po svetu, so se na medletni ravni povečali za 46 odstotkov na 925,6 milijona evrov.

Dobiček iz poslovanja pred obrestmi, davki, amortizacijo in depreciacijo (EBITDA) je v medletni primerjavi narasel na 420,3 milijona evrov, medtem ko je lani dosegel 288,6 milijona evrov. V primerjavi s predkoronskim letom 2019 je bil na medletni ravni nižji le še za štiri odstotke.

Glede na pozitiven trend v prvih devetih mesecih poslovanja in stabilne obete v zadnjem četrtletju v Fraportu pričakujejo, da bodo dosegli zgornjo mejo pričakovanih prihodkov, ki so jih napovedali v vmesnem polletnem poročilu. Ti naj bi tako presegli tri milijarde evrov.

EBITDA naj bi po napovedih dosegla med 850 in 970 milijoni evrov, medtem ko naj bi EBIT znašal med 400 in 520 milijoni evrov.

Frankfurtsko letališče, ki sodi pod okrilje Fraporta, je v prvih devetih mesecih sprejelo 35,9 milijona potnikov. V medletni primerjavi je število doseglo več kot 100-odstotno rast. Do konca leta naj bi se ta številka še povzpela, in sicer na okoli 45 oz. 50 milijonov.

Za več kot 100 odstotkov, in sicer na 749.771, se je na medletni ravni povečalo tudi število potnikov na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana.

Na drugi strani se je obseg tovornega prometa na frankfurtskem letališču na medletni ravni zmanjšal za 12,9 odstotka, na ljubljanskem letališču pa povečal za 12,7 odstotka.

Izvršni odbor Fraporta ob tem vztraja pri priporočilu, da se družba vzdrži izplačila dividend za letošnjo poslovno leto.