»Naloga rekrutiranja 300.000 ljudi je bila opravljena. Dodatne naloge niso predvidene,« je obrambni minister Šojgu sporočil Putinu na srečanju, ki ga je prenašala državna televizija.

Po ministrovih besedah se od 300.000 mobiliziranih rezervistov v ruskih vojaških bazah usposablja 218.000 rezervistov, medtem ko jih je bilo 82.000 razporejenih na območje spopadov v Ukrajini. Od teh je bilo 41.000 razporejenih v vojaške enote, ki se borijo na območju.

Kot je še dejal Šojgu, bo prihodnje dodatno povečanje ruskih enot temeljilo zgolj na prostovoljcih in profesionalnih vojakih namesto na mobilizaciji rezervistov.

Putin je v pogovoru s Šojgujem dejal, da je treba na fronto v okviru posebne vojaške operacije, kot vojno v Ukrajini imenujejo v Moskvi, poslati le dobro izurjene rezerviste, čemur je minister pritrdil, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Putin je prejšnji mesec odredil delno mobilizacijo 300.000 rezervistov za bojevanje v Ukrajini, kjer ruska vojska v zadnjem času beleži neuspehe. Napoved mobilizacije je povzročila eksodus na tisoče ruskih moških v tujino, v Rusiji pa so jo spremljali tudi manjši protesti.