Na lokalnih volitvah bo v Kočevju le sedem kandidatov za župana, čeprav naj bi jih bilo po prvih napovedih osem. Gregor Košir je namreč kandidaturo umaknil. Povedal je, da je kandidaturo vložil za primer, da bi se Prebiliču uspelo uvrstiti v drugi krog predsedniških volitev. V tem primeru namreč Prebilič ne bi kandidiral za župana. Ker mu preboj v drugi krog ni uspel, bo kandidiral za še en županski mandat, Košir pa je svojo kandidaturo umaknil. »Tako se lahko reče, da kandidaturo umikam, saj bo kandidat naše liste Moja Kočevska Vladimir Prebilič,« je povedal Košir.

Poleg Prebiliča, ki je sicer še avgusta za medije zatrjeval, da ne bo kandidiral za župana, so kandidature vložili še Robert Tomazin (predlaga ga SDS), Renata Turk (Gibanje Svoboda), Peter Ješelnik (SD), Božidar Peteh (NSi), Grega Mavrin (SNS) in Janko Veber (Sloga). Med omenjenimi sta poleg Prebiliča vidnejši imeni še Tomazin in Veber. Tomazin v svojem programu med drugim obljublja ureditev stanja v Zdravstvenem domu Kočevje, takojšnjo rešitev romske problematike in znižanje računov za komunalo.

Urejanje razmer v zdravstvenem domu, urejanje stanovanjske problematike mladih in umik Melamina na obrobje mesta v svojem programu med drugim izpostavlja Janko Veber. Nekdanjega poslanca SD, v vladi Mira Cerarja pa obrambnega ministra, ki se je moral s položaja posloviti, ker naj bi obveščevalno-varnostni službi naročil pripravo analize posledic prodaje Telekoma, za župana kandidira stranka Sloga, ki jo je ustanovil po izstopu iz SD. Veber je sicer že bil kočevski župan. Leta 2010 ga je na volitvah premagal ravno Prebilič.

Za volitve v občinski svet je vloženih sedem kandidatnih list. V občini volijo tudi enega romskega svetnika, za kar se potegujeta dva kandidata.