Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih so se minuli mesec v primerjavi z avgustom dvignile za en odstotek. Proizvodi za prodajo na domačem trgu so bili dražji za 1,1 odstotka, za prodajo na tujih trgih pa za 0,9 odstotka. Pri slednjih so se cene za prodajo na trgih držav v evrskem območju zvišale za 0,1 odstotka, na trgih držav zunaj evrskega območja pa za 2,4 odstotka.

Energenti so se podražili za sedem odstotkov, surovine za 0,5 odstotka, proizvodi za široko porabo za 0,5 odstotka in proizvodi za investicije za 0,4 odstotka.

Najbolj so se zvišale cene v proizvodnji koksa in naftnih derivatov (za 27,5 odstotka). Sledile so podražitve v oskrbi z električno energijo (za 4,3 odstotka), proizvodnji kemikalij in kemičnih izdelkov (za štiri odstotke) ter proizvodnji pohištva (za 2,6 odstotka). Po drugi strani so cene upadle v drugih raznovrstnih predelovalnih dejavnostih (za 0,5 odstotka), proizvodnji oblačil (za 0,2 odstotka), proizvodnji papirja in izdelkov iz papirja ter pridobivanju rudnin in kamnin (za 0,1 odstotka v vsaki).

Energenti so se podražili za 94,6 odstotka, surovine za 22,4 odstotka

V primerjavi s septembrom lani so se industrijski proizvodi pri proizvajalcih podražili za 21,3 odstotka. Cene za prodajo na domačem trgu so bile višje za 25,7 odstotka, za prodajo na tujih trgih pa za 16,8 odstotka, in sicer so bili proizvodi za prodajo na trgih držav v evrskem območju dražji za 18,4 odstotka, na trgih držav zunaj evrskega območja pa za 13,7 odstotka.

Energenti so se podražili za 94,6 odstotka, surovine za 22,4 odstotka, proizvodi za široko porabo za 13 odstotkov in proizvodi za investicije za 10,6 odstotka.

Cene so se najbolj zvišale v oskrbi z električno energijo (za 134,7 odstotka). Sledili so proizvodnja papirja in izdelkov iz papirja (za 39,8 odstotka), tiskarstvo in razmnoževanje posnetih nosilcev zapisa (za 29,3 odstotka), proizvodnja kovin (za 26,7 odstotka) ter proizvodnja živil (24,7 odstotka). Cene so se znižale v proizvodnji drugih vozil in plovil (za 2,9 odstotka).