Najboljše evropske nogometne klube, ki nastopajo v evropskih tekmovanjih, čakajo peklenski tedni. V ligi prvakov bodo od danes do srede, 2. novembra, odigrali kar štiri kroge skupinskega dela tekmovanja, ki se bo tako zaključil zelo zgodaj, v večini prvenstev pa bo zgoščen tudi ritem domačih ligaških tekmovanj. V takšnem tempu, ki za reprezentante ni popustil niti v minulih dveh tednih, se selektorji držav udeleženk svetovnega prvenstva v Katarju, ki se bo začelo 20. novembra, upravičeno pred vsako tekmo tresejo, katerega izmed ključnih igralcev jim bo vzela katera izmed poškodb. Podobno kot so klubskim trenerjem marsikoga »vzele« zadnje reprezentančne akcije v ligi narodov. Vse glasnejši so tako pozivi, da je treba število tekem čim prej zreducirati na neko bolj normalno število, saj je poškodb vedno več, enako kot je posledično vedno več klubov in reprezentanc, ki igrajo oslabljene tudi za največje zvezdnike.

Silne težave ima tako denimo pred derbijem nocojšnjih tekem v ligi prvakov tudi trener Interja Simone Inzaghi, ki mu v goste prihaja razigrana Barcelona. Že dlje časa pogreša prvega napadalca Rumeluja Lukakuja, reprezentančna akcija mu je vzela prvega zveznega igralca Marcela Brozovića, vprašljiv pa je tudi nastop lani najboljšega strelca Lautara Martineza. »Skupaj z zdravniki se bomo glede Lautara odločili v zadnjem trenutku. Smo v težkem položaju, čaka pa nas najtežji možni nasprotnik, proti kateremu nujno potrebujemo rezultat, če želimo razmišljati o napredovanju iz skupine,« pravi Inzaghi, ki ga v roku osmih dni čakata dve tekmi z Blaugrano. Ti bosta bržčas odločali o tem, kdo se bo poleg Bayerna, ki je oba omenjena kluba že premagal in v skupini vodi s šestimi točkami (Barcelona in Inter jih imata po tri), uvrstil v osmino finala; ne gre namreč pričakovati, da bi imeli Bavarci veliko dela z Viktorio Plzen, s katero bodo prav tako odigrali naslednji dve tekmi in bi imeli ob dveh zmagah že 12 točk.

Pa še o nečem znata odločati Interjevi tekmi z Barcelono – o usodi njegovega trenerja. Inzaghi je namreč v italijanskem prvenstvu v osmih krogih doživel že štiri poraze, kar je enako, kot jih je v prejšnji sezoni v celotnem prvenstvu, na 38 tekmah. Precej bolj mirno se tako na derbi pripravljajo pri Barceloni, pa čeprav bo tudi njen trener Xavi pogrešal kar lepo število igralcev: Frenkieja de Jonga, Memphisa Depaya, Julesa Koundeja, Hectorja Bellerina in Ronalda Arauja.

Če Viktoria Plzen proti Bayernu torej nima pretirano velikih možnosti, pa je vsaj malce drugače z Glasgow Rangers na gostovanju pri letos neprepričljivem Liverpoolu, s Portom na domači tekmi proti Bayerju in z Marseillom prav tako doma proti Sportingu. Za vse prvoomenjene bodo tekme namreč domala že za »biti ali ne biti«, saj si po uvodnih dveh porazih novega ne smejo privoščiti.