Podjetje se je razvilo iz popoldanske obrti, ki jo je imel oče Drago Borštnar še v času bivše države, ko je začel delati s prvo klasično stružnico. Sina Marka Borštnarja, današnjega direktorja, je strojništvo zanimalo že od nekdaj in je njegova prava strast. Leta 2007 se je zaposlil v očetovem podjetju in potem 2011 sam odprl s.p., da je lahko kupil prvi novi stroj, ki je bil s novo tehnologijo praktično vodilni v okolici. Prav ta stroj mu je pomagal, da je bil boljši od konkurence. Podjetje se je leta 2015, ko je oče šel v pokoj, prekvalificiralo v d.o.o. Na začetku so bili v njem trije zaposleni, kmalu pa se je število sodelavcev začelo povečevati.

Delajo za svetovno znane korporacije

CNC Borštnar ponuja storitve struženja in rezkanja na najsodobnejših CNC-stružnicah in CNC-rezkalno-obdelovalnih centrih. Pav tako imajo urejeno najsodobnejšo merilno opremo. Kot pravi Marko Borštnar, imajo okoli 1500 izdelkov stalno v obtoku, skupaj pa se jih je nabralo že okoli 8000. Izdelki, ki prihajajo iz podjetja, se uporabljajo za vse namene v najrazličnejših industrijah, od letalske in avtomobilske do elektroindustrije in farmacije. Podjetje še nima lastnega produkta, ampak vse dela po naročilu. V Sloveniji ima dva ali tri direktne kupce, ostale izdelke pošiljajo čez mejo, pri čemer jim pomagajo posredniki oziroma sodelujejo z drugimi podjetji. »Končni kupci so velike in svetovno znane korporacije, kot je Siemens. Skoraj vsi izdelki gredo v tujino, večinoma v Nemčijo, Italijo, Avstrijo in Švico, če ne direktno pa indirektno, večinoma kot sestavni del končnega proizvoda,« razloži Borštnar. V prihodnosti bo podjetje delalo tudi na lastni logistiki in namerava na tuje trge vstopiti samo.

Podjetje je zelo sodobno opremljeno in ima veliko tehnološko najbolj naprednih strojev. Izjemna tehnološka opremljenost je podlaga za odličnost produktov in posledično podjetja. Samo za investicije namenijo od 300 tisoč do pol milijona evrov na leto, kar pomeni, da gre v strojno opremo ves dobiček in še nekaj dodajo zraven. Podjetje izstopa ravno zaradi najnovejše tehnologije, znanja in zahtevnejših izdelkov, kot jih ponuja konkurenca. Ko pride naročnik z željo po novem produktu, ga razvijejo, pa naj bo še tako zahteven. Tak primer je najboljša šoba za 3D-tiskalnik na svetu, ki so jo v CNC Borštnar razvili za avstrijskega naročnika. Panoga je izredno perspektivna, poudari Marko Borštnar, »saj moramo strojniki poskrbeti za vse, kar primete v roke, na primer za svinčnik narediti orodje, da se lahko brizga plastiko«. »Tukaj je neomejeno artiklov in priložnosti, temu pa lahko slediš samo z novo tehnologijo. Če z njo ne greš naprej, lahko hitro zaostaneš za konkurenco.«

Starejše stroje zamenjujejo z novimi

Podjetje ima poslovne prostore v Tržišču ob glavni cesti med Sevnico in Trebnjem. Parcelo so kupili in spremenili namembnost leta 2015, ko je na njej zrasel objekt velikosti 770 kvadratnih metrov, kamor so se preselili praktično iz garaže. V letu 2019 so dogradili še 700 kvadratnih metrov prostorov, ki pa so že pretesni. Širitev proizvodih prostorov je v dolgoročnem planu. Sicer pa so v podjetju veliko vložili v izboljšanje delovnih pogojev, saj so lani investirali v sistem odsesavanja in filtriranja zraka v proizvodnji. Obenem so v lanskem letu vložili 150.000 evrov v merilno opremo za kontrolo kakovosti izdelkov, tako da so lahko prepričani, da iz proizvodnje prihajajo le najbolj kakovostni izdelki.

V podjetju je trenutno 27 zaposlenih, prevladuje predvsem mlad kader. Podjetje nudi tudi praktično usposabljanje in študentsko delo in prav tako omogoča prve zaposlitve in možnost šolanja. Na novo bi radi zaposlili še dva ali tri sodelavce, ki so vešči v njihovi panogi.