V Gimnaziji Novo mesto smo v karavano podjetnosti vstopili leta 2011, ko smo se s podjetniškim krožkom priključili mednarodnemu projektu MladiEkoIn, ki ga je vodil Simon Jeraj z Razvojnega centra Novo mesto. Iz te zgodbe je izšel prvi slovenski dijaški startup Cyou, ki je razvijal uporabnikom prijazno virtualno ogledalo za prodajalne očal. Sledil je prvi obisk startup vikenda v tujini, Startup Weekend Celovec, kjer je dijaška ekipa LinkTrip zmagala. Jeseni 2013 smo organizirali lastni startup vikend za dijake, kjer so se pomerili dijaki iz vse Slovenije, prav tako leta 2014. Od leta 2015 naprej Gimnazija Novo mesto sodeluje z Javno agencijo Spirit in izvaja podjetniške programe, s katerimi skupaj z mnogimi šolami razvija kompetenco podjetnosti. Razvojni center Novo mesto pa dejavnosti med šolami koordinira ter pomaga s strokovnim in pedagoškim znanjem.

Čeprav je poglavitni cilj podjetniških aktivnosti razvoj človeškega kapitala v obliki boljših kompetenc, samoučinkovitosti, pozitivni naravnanosti ter usmerjenosti k proaktivnosti, pa se obenem tudi zelo močno zavedamo, da je prav tekmovalnost tisti del podjetništva, ki pomaga posameznikom in podjetnikom k večji produktivnosti in rasti organizacij, v katerih delajo. Zato se z našimi dijaki udeležujemo tekmovanj, kot so Popri, podjetniški izzivi, Junior Achievement, FLL in ScienceJam. Leta 2017 smo z ekipo Medeni butik Č'Bela zmagali in šli na Genius Olympiad v Oswego, NY, kjer smo osvojili srebrno medaljo. Isto leto smo z ekipo TrailSketch osvojili eno od nagrad na tekmovanju Junior Achievement. Leta 2019 smo na Poprih dosegli drugo mesto z ekipo Heijus, z isto ekipo pa potem zlato medaljo tudi v Oswegu.

V letu 2020 smo zaradi covida vsa podjetniška tekmovanja in dejavnosti preselili in izvedli na spletu. Na Poprih je to leto Gimnazija Novo mesto z ekipo Coffee Planters osvojila tretje mesto. Leta 2021 smo z ekipo VISUS – See With Me spet osvojili prvo mesto, ekipa pa je ravno tako osvojila zlato medaljo na mednarodnem tekmovanju EUSAIR v Portorožu ter srebrno na Genius Olympiad, Rochester, NY. Leta 2022 smo z eno ekipo nastopili v finalu znanstveno-podjetniškega tekmovanja ScienceJam, ki ga organizira in vodi Razvojni center Novo mesto.

Če je razvijanje podjetnosti zelo prisotno v gimnazijskih obšolskih dejavnostih, kot so podjetniški krožek, First Lego League in startup vikend, pa je šola ravno tako aktivna pri vpeljevanju podjetnosti v pouk. Leta 2016 smo med prvimi vstopili v projekt YouthStart, ki se je izvajal na mednarodni ravni. Pri različnih predmetih smo izvajali aktivnosti, ki so imele pridih podjetnosti ali pa so bile same po sebi že kar podjetniške zgodbe. Leta 2018, ko se je YouthStart zaključil, smo kot pilotna šola vstopili v projekt Podvig, ki je vzporedno z osnovnošolskim projektom Pogum razvijal podjetnost v celotnem osnovnošolskem in gimnazijskem prostoru. Na naši šoli v projektni skupini sodeluje skoraj tretjina učiteljskega zbora.

Iz obeh omenjenih projektov so se razvili interaktivni tematski sklopi (ITS), izbirni predmeti, kjer poučuje po več učiteljev in učni načrti temeljijo na znanjih več predmetnih področij. Posebnost ITS je v tem, da pouk poteka v obliki skupinskega dela in problemskega pristopa k učenju, v razredu pa je pogosto več kot le en učitelj. Povezujemo se z organizacijami zunaj gimnazije ter rešujemo izzive, s katerimi se skupnosti prinaša dodana vrednost. S tem je v ITS močno vpeta tudi vzgoja za podjetnost.

Cilj podjetniških aktivnosti na šoli niso zmage na tekmovanjih, čeprav so za motivacijo zelo pomembne, ampak so cilj podjetni ljudje, ne nujno podjetniki, ki so pri svojem delu podjetni, inovativni in ustvarjalni, ki se proaktivno lotevajo problemov in ne vržejo puške v koruzo ob najmanjših znakih težav. K temu cilju v Gimnaziji Novo mesto zagotovo odlično prispevamo. 

Mojca Lukšič je ravnateljica Gimnazije Novo mesto.