Po največjem požaru v zgodovini Slovenije, v katerem je zgorelo več kot 3500 hektarjev gozdov, travnikov in polj, se bodo glasbeniki v soboto zbrali na dobrodelnem koncertu, na katerem bodo zbirali denar za obnovo Markove koče (edini pogorel objekt v požaru) ter tri prostovoljna gasilska društva - PGD Komen, PGD Kostanjevica na Krasu in PGD Renče-Vogrsko. Vsi nastopajoči in sodelujoči so k projektu pristopili »pro bono«, tako da bo v dobrodelne namene šel ves denar glasbenega maratona (vstopnice, hrana in pijača) pa tudi vse dodatne donacije. »Ko gre za gasilce, želimo poskrbeti za bodočo preventivo, njihovo še boljšo opremljenost in poplačilo nastale škode na poškodovani ali uničeni opremi,« sporočata organizatorja dogodka ŠKT društvo Farjovca in Danta Events.

Pero Lovšin in Španski borci

Glasbeni maraton se bo v soboto zaradi zelo slabe vremenske napovedi namesto na Vojščici odvil v Zelenem gaju v Dornberku, kjer je nad celotnim prizoriščem streha. Od štirih dalje bodo nastopili Pero Lovšin in Španski borci, Superhuman goats, Šank Rock akustika, The Foučers, Warfare (Italija), Zmelkoow, Ac Dc cover band, Anderkaver, Avtomobili, Heaven X, Ibunge, Link Der Wasser, Mary Rose, Odprava Zelenega zmaja, Pelhan, Perkakšns in DJ Riki. V primeru slabega vremena je pripravljena nadomestna, pokrita lokacija v Zelenm gaju.

Nepopravljiva škoda

Pošasten požar je letos poleti na Krasu za seboj pustil pravo opustošenje, škoda je ponekod nepopravljiva. Leta bo trajalo, da bi bo narava opomogla. Tako lokalni prebivalci kot ostali del Slovenije so hvaležni vsem gasilcem, sekačem, vojakom, civilni zaščiti in pripadnikom drugih enot, ki so sprva ogenj dva tedna požrtvovalno krotili, na koncu pa ga še uspešno pogasili.