V obrazložitvi je bilo povedano, da je Mirko Strašek direktor in lastnik družbe KLS Ljubno, ki izdeluje zobate obroče za avtomobilsko industrijo in letos praznuje 50-letnico delovanja. Podjetje ima več kot 250 zaposlenih, z njimi pa v svoji niši dosega 18-odstotni tržni delež v svetovnem in 70-odstotni delež v evropskem merilu. Tudi po kakovosti je KLS Ljubno med najboljšimi na svojem področju. Izvozi najmanj 96 odstotkov proizvodnje in se uvršča med odstotek najboljših podjetij v srednji Evropi po stopnji avtomatizacije, robotizacije in digitalizacije. Produktivnost v podjetju je v zadnjih 20 letih narasla za desetkrat, dodana vrednost na zaposlenega pa je skoraj trikrat večja od slovenskega povprečja.

V rast in razvoj KLS Ljubno vložil vse življenje

Bogomir Strašek je v podjetju od vsega začetka in je v njegovo rast ter razvoj vložil tako rekoč vse svoje življenje. Na Ljubno se je priselil leta 1972 in pri 26 letih prevzel vodenje kovinskega obrata v tedanjem podjetju Gradbenik. Na začetku je več kot polovica proizvodnje potekala na prostem ali pod kozolcem, pozimi ni bilo ogrevanja, zaposlenih je bilo 30 ljudi, prihodnost je bila negotova. Razpad Jugoslavije je povzročil izgubo tedanjega trga ter podjetju in zaposlenim prinesel težke čase. Leta 1996 je Mirko Strašek zastavil novo, drzno strategijo. V podjetju so se odločili za specializacijo v proizvodnjo zobatih obročev, ki so še danes njihov glavni proizvod. A skrivnost uspeha, pravi Strašek, je v resnici preprosta: visoka kakovost izdelkov in storitev, pravočasna dobava, skrbno spremljanje svetovne konkurence ter nenehno uvajanje inovacij.

Z izjemnim občutkom za ljudi in lokalno skupnost

Strašek pa ni le uspešen strateg in podjetnik, je človek z izjemnim občutkom za sodelavce, za potrebe lokalne skupnosti in za ljudi. Bistvo vodenja je zanj medosebno spoštovanje, da si ljudje med seboj pomagajo in da si vsi prizadevajo za isti cilj. Tako je KLS Ljubno pod njegovim vodstvom postalo podjetje z visoko stopnjo družbene odgovornosti in navdihujočo notranjo pripadnostjo. Večino ustvarjenega dobička vlagajo v razvoj in zaposlovanje, vsako leto pa del dohodka namenijo v podporo človekoljubnim, športnim, zdravstvenim in kulturnim dejavnostim. Prepričani so, da lahko za promocijo podjetja več kot z bleščečimi oglasi naredijo s podporo posameznikom in društvom ter z zagotavljanjem ustreznih razmer za kakovostno in zdravo preživljanje prostega časa prebivalcev regije.

V regiji skoraj ni gasilskega ali reševalnega vozila, katerega nakupa ne bi finančno podprlo podjetje KLS Ljubno, celjski bolnišnici so podarili robota za avtonomno dezinfekcijo prostorov, že od začetka sponzorirajo tekme v smučarskih skokih za ženske, ki sedaj potekajo na nivoju svetovnega pokala, so pobudnik in sofinancer izgradnje kulturno-poslovnega centra na Ljubnem ob Savinji ter najvidnejši donator tradicionalnega Flosarskega bala. In to je le nekaj drobcev vsega, kar je Mirko Strašek s svojim podjetjem dal širši okolici.

»Ni dovolj, da delaš toliko, kolikor misliš, da zmoreš«

V zahvalnem nagovoru je Bogomir Strašek izpostavil nekatere temeljne vrednote, ki jim v podjetju dosledno sledijo, zlasti medsebojno spoštovanje in spoštovanje drugih. »Ni dovolj, da delaš toliko, kolikor misliš, da zmoreš, temveč je treba delati toliko, da prideš do cilja, čeprav je včasih to več, kot zmoreš, in tudi mi smo s skupaj s sodelavci zgradili podjetje, ki je naredilo več, kot je treba,« je še povedal Strašek. Njegovo delo pušča sled tudi v projektu Gazela, za katerega Strašek pravi, da je podjetniški motivator.