Velenjska Carbonautica je v navtičnem svetu prisotna od leta 2006. Dejavnost podjetja se je razvila iz hobija, s katerim se je ukvarjal njegov ustanovitelj in direktor Igor Rozman, ki je iz ogljikovih vlaken izdeloval makete letal. Hobi je leta 2003 prerasel v tržno dejavnost, ko je podjetje začelo izdelovati kolesa prvenstveno za Elan bikes, oblikovati in izdelovati pa so začeli tudi okvirje za kolesa iz ogljikovih vlaken pod lastno blagovno znamko IR Comp. V tistem času se je podjetje začelo ukvarjati z izdelavo produktov za navtiko, proizvodnjo koles pa so predvsem zaradi močne kitajske konkurence opustili.

Od ogljikovih do steklenih vlaken

Prvi pomemben partner Carbonautice na navtičnem področju je bilo podjetje Seaway, za katerega so začeli proizvodnjo volanskih obročev iz ogljikovih vlaken, nato pa so, z vstopom družbenikov, razvili svojo kolekcijo volanov. Do leta 2008 so izdelovali volane samo iz tega materiala, nato pa se je vodstvo v krizi, ki je zahtevala velik davek na področju prestižnih izdelkov iz ogljikovih vlaken, odločilo, da razvije volan iz steklenih vlaken, ki bo imel podobne lastnosti, zaradi bistveno ugodnejše cene pa bo dostopen širšemu krogu uporabnikov. Volan iz steklenih vlaken še danes predstavlja okoli 75 odstotkov prodaje, podjetje pa izdeluje tudi druge izdelke iz kompozitnih materialov, denimo ladijske mostičke, držala za zastave in izdelke po naročilu.

»Naredimo od 3500 do 4000 volanov na leto,« pravi direktor Igor Rozman, in nadaljuje, da 98 odstotkov proizvodnje prodajo v tujini. V Sloveniji je večinski kupec Elan Marine, v drugih državah so večinoma največji proizvajalci plovil in nekaj malega končni kupci, ki plovila obnavljajo in volane lahko kupijo v spletni trgovini. Najmočnejši so evropski trgi, kjer delujejo največji proizvajalci plovil, denimo Francija, Nemčija, Italija, Nizozemska in Skandinavija. Kupci so razpršeni praktično po vsem svetu, od Azije in Južne Afrike do Avstralije in ZDA. Na ameriškem trgu že petnajst let sodelujejo s korporacijo Edson, za katero izdelujejo volane pod njihovo blagovno znamko, z letošnjim letom pa so v njihovi ponudbi tudi izdelki pod blagovno znamko Carbonautica, kar je za podjetje veliko priznanje in velik korak naprej.

Še močneje na trg motornih plovil

Cilj podjetja je še močneje vstopiti na trg motornih plovil, ki predstavljajo 95 odstotkov svetovne proizvodnje plovil, medtem ko jadrnice predstavljajo le pet odstotkov, in pridobiti od dva do tri odstotke svetovnega trga. Potencial je ogromen, pristavi direktor. Merijo predvsem na luksuzna plovila z več kot 300 konjskimi močmi. Tudi zato podjetje vlaga v razvoj vsako leto do 15 odstotkov prometa. Na vprašanje, zakaj je ta za Carbonautico tako zelo pomemben, Igor Rozman odgovarja, da kompozitna industrija hitro napreduje in če ne sledijo novim tehnikam in zakonodaji na področju varstva okolja, lahko hitro zaostanejo za svetovnimi trendi. »Ves čas razvijamo nove oblike volanov, vsaka oblika pa prinese tudi nove izzive v proizvodnji. Obenem imamo lastni certifikatni biro in svojo orodjarno, tako da praktično skoraj vse komponente proizvajamo sami.«

Vodstvo s tesnim sodelovanjem z zaposlenimi, ki doprinesejo marsikatero praktično rešitev in izboljšavo za hitrejši delovni proces, razvija tehnološke izboljšave. V podjetju je sicer zaposlenih 19 sodelavcev, ki večinoma delajo v proizvodnji; večji del zaposlenih predstavljajo ženske. Profili kadrov, ki jih zaposlujejo, so zelo raznoliki, pomembne so predvsem ročne spretnosti in volja do dela, v podjetju pa se priučijo vseh ostalih specifičnih del. Proizvodnja poteka v prostorih, ki so jih pred nedavnim razširili. Za zdaj jim za enoizmensko delo zadoščajo, pristavi direktor Rozman, če pa bi se obseg dela bistveno povečal, bi uvedli dve izmeni in kasneje glede na potrebe proizvodnjo organizirali v dislociranih enotah, saj na sedanji lokaciji nimajo več prostora za širitev. Proizvodnja je urejena sodobno, podjetje na tem področju dosega svetovne standarde, in je zelo čista.