Kot trenutno še poroča Delo, naj bi nadzorni svet, ki ga od sredine julija, torej po prihodu nove vlade, vodi Urška Kežmah, Kokotu med drugim očital, da se ni ustrezno odzval na prihod avstrijske pošte na slovenski trg. Časnik ob tem dodaja neuradne informacije, da je moral Kokot medtem tudi že zapustiti prostore Pošte.

V zvezi z imenovanjem Kokota na mesto generalnega direktorja 1. februarja letos je bilo zadnje mesece precej medijskega poročanja. V tem času so namreč odstopili trije nadzorniki, zadnji po imenovanju Kokota na mesto prvega človeka Pošte, še eden pa je prijavil nedopusten politični pritisk.

Kokot je veljal za kader SDS, bil je županski kandidat te stranke na lokalnih volitvah v Poljčanah. Do nesporazumov v prejšnjem nadzornem svetu je prihajalo zaradi domnevnih pritiskov okoli njegovega imenovanja, saj naj ne bi imel zahtevanih nekajletnih izkušenj vodenja večje gospodarske družbe.

Slovenski državni holding (SDH) je že aprila sprejel sklep o izvedbi neodvisnega pravnega pregleda postopkov imenovanja. Konec junija so se seznanili s poročilom Odvetniške pisarne Ulčar & partnerji o opravljenem neodvisnem pravnem pregledu. Po poročanju medijev naj bi pregled pokazal določene nepravilnosti, podrobnosti pa iz SDH niso sporočili.

So pa le nekaj dni pozneje na skupščini Pošte Slovenije zamenjali tri od petih predstavnikov kapitala, ki sedijo v nadzornem svetu. Odpoklic so pojasnili z izgubo zaupanja lastnika, potem ko je bila opravljena revizija imenovanja Kokota za generalnega direktorja družbe.