Zaposleni so za uspeh podjetja ključni. So tisti, ki na idejni in praktični ravni uresničujejo vizije podjetij in omogočajo, da izdelki ali storitve dosežejo in zadovoljijo kupce. Da lahko dosegajo in presegajo zastavljene cilje, mora biti njihovo delovno okolje prostor, v katerem se čutijo sprejete in slišane, kjer so lahko podjetni ter strokovno in osebno rastejo. V podjetju Danfoss Trata se tega zavedajo in že vrsto let vzpostavljajo in utrjujejo različne prakse in programe opolnomočenja svojih sodelavcev.

Imaš težavo? Obrni se na sodelavca!

Ena izmed odličnih praks je program Empowermen, prva linija prostovoljnih zaupnikov v podjetju. Kot ideja je nastala na internem hekatonu, danes pa združuje 21 zavzetih zaposlenih, t.i. Tratinih zaupnikov. Ti s svojim delom stremijo k izboljšanju sodelovanja, povezovanja in komunikacije na različnih nivojih – med oddelki, vodstvom in sodelavci – ter k izboljšanju poslovanja in delovanja podjetja. »Vsi člani smo se skupini priključili prostovoljno, vseskozi pa se nam pridružujejo tudi novi. Sestajamo se enkrat mesečno. Zberemo vprašanja, ki so jih na nas osebno, preko telefona ali elektronske pošte v tem obdobju naslovili sodelavci, ter poskušamo skupaj najti odgovore in rešitve zanje,« delovnik podporne platforme opisuje Nina Janša Koželj, ki v Danfoss Trati skrbi za korporativno komuniciranje. Dodaja, da imajo že od oblikovanja skupine naprej vso podporo vodstva podjetja.

Prizadevanje pa ni deležno le interne temveč tudi zunanje podpore. Empowermen je namreč prejemnik priznanja zlata praksa 2022, ki ga medijska družba Dnevnik podeljuje inovativnim pristopom k rasti in razvoju ljudi. Kot je strokovna komisija izbora zapisala v utemeljitvi svojega izbora, so »proaktivni in podjetni Empowermeni svetilnik, ki kaže smer, kako organizacija osredotočenost na potrebe kupcev prenese v osredotočenost na potrebe zaposlenih ter z opolnomočenjem ljudi pridobi dodaten vzvod dvigovanja dodane vrednosti«.

Pozabijo na nikogar

Poleg zlate prakse je Danfoss Trata pod okriljem projekta Zlata nit ponovno prejel posebno priznanje tudi za ukrepe aktivnega staranja ter krepitve medgeneracijskega sodelovanja v okviru natečaja SPP – z leti še vedno ZAvzeti. Da poseben poudarek dajejo opolnomočenju raznolikih skupin svojih zaposlenih, priča tudi njihova vključenost v mednarodni projekt Ujemi val/Lean In. Tako so v interni reviji k sodelovanju pozvali vse sodelavce, ki željo podpreti ženske pri razvoju njihovih karier. Znotraj podjetja so na tej osnovi oblikovali dve skupini, poimenovani Navduševanje žensk za inženirski poklic in razvoj karier ter Razvoj kariere s pomočjo uspešnega vodenja. To pa ne pomeni, da ne bodo razvili še kakšne nove. Temu cilju na širši ravni podjetja sledijo tudi s partnerstvom v iniciativi Inženirke in inženirji bomo!, katere predsednik je sodelavec dr. Miha Bobič. Ponosni so, da imajo svojih vrstah tudi nominiranko za Inženirko leta.

Opolnomočenje na tisoč in en način

Za karierni razvoj zaposlenih v Danfoss Trati skrbijo tudi s podiplomskim programom PGP, katerega udeleženci v obdobju šestih mesecev izkušajo in se preizkušajo v delu na različnih Danfossovih lokacijah po svetu. Ker se zavedajo izzivov, ki jih prinaša vstop na novo delovno mesto, svoje novo zaposlene preko t. i. agile onboardinga seznanjajo z agilnimi metodami dela. Duško Vnučec, eden od izvajalcev programa, opisuje kot »vrednote in odnos do dela v ekipi, kjer se nenehno prilagajamo spremembam in novim zahtevam, namesto da slepo sledimo planu in navodilom«. Pozabiti ne gre tudi na prakso Neguj odnose, reci hvala!, ki je usmerjena v izkazovanje hvaležnosti med sodelavci. Še tako majhna gesta je pomemben gradnik okolja, ki na raznolike in inovativne načine spodbuja zdravo, sodelovalno, produktivno in inovativno delovno okolje, so prepričani v Danfoss Trati.