Za 21-letno Swiatekovo je to že tretja zmaga na turnirjih za grand slam in druga letos. V Parizu je bila najboljša leta 2020 in 2022. Postala je tudi prva Poljakinja z zmago na odprtem prvenstvu ZDA.

Mejnike bi lahko prestavljala tudi tekmica. V primeru zmage bi bila prva zmagovalka tega turnirja iz arabskega sveta in afriške celine.

Tunizijka, ki se bo v ponedeljek na lestvici WTA povzpela na drugo mesto, je razočarala predvsem v prvem nizu. V drugem je pri vodstvu Swiatekove s 3:0 in 4:2 kazalo, da se bo dvoboj hitro končal, a Jabeurjeva se je še enkrat zbrala. Zanimiv finale je odločila podaljšana igra, v kateri je bila Poljakinja bolj zbrana.

Swiatekova je vpisala svojo še deseto zaporedno zmaga v finalih. Edini poraz v finalih turnirjev, v katerih je zaigrala, je vknjižila v svojem prvem WTA-finalu v Luganu pred tremi leti, ko jo je premagala slovenska igralka Polona Hercog.

Poljakinja je osvojila svoj še sedmi turnir letos. Po finalni zmagi, ki ji je prinesel ček v višini 2,6 milijona dolarjev, se je z olajšanjem zgrudila na osrednjem igrišču Arthurja Asha.

»Res sem vesela, da ni v gotovini, «se je pošalila, ko je prejela denarno nagrado za zmagoslavje na turnirju, na katerega se je ob začetku sezone prijavila z nizkimi pričakovanji.

»Nisem bila prepričana, ali sem še na ravni, da dejansko osvojim turnir za grand slam, še posebej na odprtem prvenstvu ZDA, kjer je podlaga tako hitra,« je dejala.

»To je nekaj, česar zagotovo nisem pričakovala. To je zame tudi kot potrditev, da je meja samo nebo. Ponosna sem, tudi malo presenečena, vesela, da mi je to uspelo,« je dejala.

Osemindvajsetletna Jabeurjeva je po Wimbledonu doživela še drugi poraz v finalih turnirjev za grand slam. »Nimam česa obžalovati, saj sem naredila vse, kar je bilo v moji moči. Nisem oseba, ki bi obupavala. Prepričana sem, da bom spet v finalu in takrat bom dala prav vse od sebe, da zmagam,« je dejala najuspešnejša afriška teniška igralka.

Tokratno odprto prvenstvo ZDA ni prineslo preboja za slovenski tenis. Med posamezniki so v prvem krogu izpadli Aljaž Bedene, Tamara Zidanšek in Kaja Juvan, Bedene je svoj zadnji nastop na grand slamih sklenil tudi s porazom v prvem krogu dvojic, na tej točki turnirja pa je med dvojicami sklenila tudi Zidanškova. Andreja Klepač je izpadla v prvem krogu mešanih dvojic. Koprčanka se je skupaj s Čilenko Alexo Guarachi v konkurenci ženskih dvojic zaustavila v tretjem krogu.

Španec Carlos Alcaraz in Norvežan Casper Ruud se bosta drevi ob 22. uri pomerila za naslov v moški posamični konkurenci na zadnjem teniškem turnirju za grand slam v sezoni. Na odprtem prvenstvu ZDA pa ne bo v igri zgolj prestižna lovorika, temveč tudi preboj na prvo mesto lestvice ATP.