Eden od treh največjih zvezdnikov eurobasketa v Berlinu je tretjič stopil pred novinarje. Prvič je prišel na novinarsko konferenco po tekmi z Nemčijo, ko je dosegel 36 točk, enkrat se je v Kölnu posvetil slovenski sedmi sili in odgovarjal na njihova vprašanja, danes pa se je znova izkazal kot pravi poliglot, saj je najprej govoril v angleščini, nato slovenščini, vmes v srbohrvaščini, na koncu pa tudi v španščini.

Čeprav je novinarska konferenca namenjena predvsem vprašanjem o minuli tekmi, so novinarji danes v Berlinu izkoristili priložnost in Dončića spraševali tudi o temah, ki niso vezane na evropsko prvenstvo oziroma tekmo Slovenija - Belgija. Ker slovenski superzvezdnik dobro pozna pravila, so bili njegovi odgovori vljudnostno-kratki.

Ameriški novinar ga je na primer spraševal o fizični pripravljenost in prekomerni teži. »Se ne oziram na mnenje drugih,« je bil kratek Dončić.

Postavna novinarka iz Turčije ga je spraševala o neki kretnji oziroma izrazu na obrazu med tekmo s Francijo. Dončić je bil nad vprašanjem presenečen, verjetno celo ni vedel, o čemu ga novinarka sprašuje, a je vseeno vljudnostno odgovoril, da je s tem sporočil, da uživa na tekmi.

Končno je sledilo vprašanje o tekmi. »Ali je Belgija igrala fizično košarko,« je bilo vprašanje v angleščini. »Da, bila je zelo fizična tekma. Naporna,« je bil odgovor Dončića.

Po pravilih Mednarodne košarkarske zveze prvi del novinarske konference po tekmah poteka v angleščini, drugi pa v materinščini udeležencev.

Vseeno si je besedo izboril novinar iz Srbije: »Koliko vam pomeni spodbuda slovenskih navijačev in družine, ki je bila danes prisotna na tekmi?« »Zelo je pomembna. Vesel sem zanjo,« je odgovoril Dončić.

Za slovenske novinarje si je številka 77 vzela nekaj več časa

Na vprašanje, koliko udarcev prejme na tekmo, je Dončić povedal: »To je sestavni del igre, je pa res, da jih na tem turnirju dobim kar veliko. A treba je iti čez to. Danes se počutim, kot da sem zadel na loteriji, saj imam zdaj tri dni do naslednje tekme, ki jih moram čim bolje izkoristiti in se odpočiti.«

Slovenija bo naslednjo tekmo na EP igrala v sredo, 14. septembra. V četrtfinalu se bo pomerila z zmagovalcem dvoboja Poljska - Ukrajina, ki je na sporedu v nedeljo ob 12. uri.

Španski novinar se ni dal motiti in je Dončića v španščini vprašal, kako se počuti, ko se je znova vpisal v zgodovino evropskih prvenstev kot prvi igralec, ki je v zadnjih 30 letih na treh zaporednih tekmah EP presegel mejo 30 točk.

»Najbolj pomembno je, da smo zmagali. Soigralci mi veliko pomagajo, podajajo mi žoge, zaupajo mi odgovornost, morda bi jim lahko danes podal malo več žog. A glavna je zmaga,« je v tekoči španščini odgovoril 23-letni Dončić.

Ob koncu novinarske konference je Dončić še enkrat ponovil, da tekma z Belgijo ni bila lahka, kot je pričakovala slovenska javnost. »Ne bi se strinjal z gospodom, ki je dejal, da energetsko nismo bili pravi. Vseskozi smo se spodbujali, vseskozi smo držali skupaj. Ponavljam, Belgija ima dobro ekipo, « je naglasil Dončić.