Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je danes na podelitvi Michelinovih zvezdic uvodoma dejala, da je to vesel dan za slovenski turizem. »Od danes ima namreč kar 10 restavracij v Sloveniji Michelinove zvezdice. To je precej nad povprečjem Evrope, če gledamo zvezdico na prebivalca, in tri več kot lani.« Ta uspeh po njeno potrjuje izjemnost in zrelost slovenske gastronomije, prav tako pa pomeni dobro promocijo Slovenije, njenega turizma in gastronomije. Direktorica je posebno zahvalo namenila gostincem, saj so se ti kljub številnim izzivom s številnimi preprekami uspešno soočili ter naprej iskali nove priložnosti in doživetja. »Ostali so zvesti tistemu, kar najbolj cenimo – lokalnemu, avtentičnemu, trajnostnemu, gostoljubnemu. To je Michelin zagotovo opazil,« je dodala Maja Pak.

Kot pravi Pakova, si v Slovenski turistični organizaciji želijo svetu preko sodobnih in sistematičnih aktivnosti prikazati odličnost slovenske gastronomije. »Pred tremi leti smo se odločili za sodelovanje z najvplivnejšim gastronomskim vodnikom z izjemnim promocijskim dosegom. Vrhunsko gastronomijo skupaj s kuharskimi mojstri in mojstricami tudi izpostavljamo na vseh pomembnejših turističnih dogodkih ter v okviru številnih kampanj po svetu, s katerimi nagovarjamo zahtevnejše goste. Zato tudi ne čudi, da se slovenska gastronomija redno pojavlja na naslovnicah globalno najpomembnejših medijev,« je še poudarila.

Podelitve Michelinovih zvezdic se je udeležil tudi minister za gospodarstvo Matjaž Han. Obljubil je, da bo kot minister naredil vse, da bodo uspehi kuharskih mojstric in mojstrov preliti v še večjo prepoznavnost Slovenije. »Zaradi vas je Slovenija že sedaj prepoznavna po vsem svetu,« je pohvalil znane mojstre in mojstrice.

Na slavnostni prireditvi so tako podelili tri nagrade, in sicer oznako Bib Gourmand, ki označuje dobro razmerje med kakovostjo in ceno, Zeleno zvezdico, ki označuje trajnostno usmeritev in delo restavracije, in Michelinove zvezdice

Od lanskega leta je eno Michelinovo zvezdico ohranilo vseh šest restavracij, torej Gostilna pri Lojzetu, restavracija Dam, restavracija Atelje, Grič in Hiša Denk. Po eno zvezdico so na novo prejele restavracije Cob, kjer ustvarja Filip Matjaž, Milka, kjer kulinariko vodi David Žefran, ter Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem. Uroš Štefelin, ki si je zvezdico v preteklih letih že prislužil z Vilo Podvin, jo je tokrat na novo prejel z novo restavracijo Hiša Linhart. Dve zvezdici je uspelo obdržati Ani Roš in njeni Hiši Franko. 

Oznako Bib Gourmand, ki označuje dobro razmerje med ceno in kakovostjo, so prejele gostilna Jožef, TaBar, Mahorčič, Rajh, Ruj, Gostilna na Gradu in Repovž.  

Zeleno zvezdico, ki označuje trajnostno usmeritev in delo restavracije, so prejele gostilna Grič, gostilna Krištof, Hiša Frank in gostilna Mahorčič. Na novo pa sta jo pridobili Hiša Linhart in Gostilna Repovž. 

Michelinovo priporočilo so v njihovem novem vodniku prejeli še restavracija Gredič, Mama Marija, Špacapanova hiša, Stara gostilna, Vila Planinka, Landrik, Rizibizi, Calypso, Pikol, Mak, Pavus, Galerija okusov, Hotel Amarina, Hiša Krasna, gostilna Hiša Francl, restavracija Sedem, Harfa, Separe, restavracija 1906, hiša Torkla, gostilna Krištof, Dvor Jezeršek, SushiMama, Cubo in Shambala. Posebno priporočilo so prav tako prejeli še Ošterija Debeluh, JB restavracija, Kendov dvorec, B restavracija, Etna, Sophia, Valvas'or, Julijana, gostilna As, restavracija Grad Otočec, restavracija Danilo, gostilna Vovko, Monstera Bistro, Altroke, Vila Podvin ter City Terasa.