Nekoč so lesene enoosne ročne vozičke, običajno z dvema kolesoma, na kmetijah uporabljali pri spravilu krme, listja in poljščin, za prevoz gnoja in tudi za številna druga kmečka opravila, skozi leta pa so se tovrstni vozički, poimenovani gare, posodobili. Mnogi izdelovalci so lesena kolesa nadomestili s pnevmatikami, kljub temu pa so gare marsikje potonile v pozabo. A ne v vasi Senica v občini Medvode, kjer so prebivalci po dolgih letih vnovič obudili tradicijo uporabe gar.

»Seničani so gare uporabljali tudi za zabavo. Prirejali so dirke, kjer so mladi fantje z garami tekmovali za zmago, predvsem pa za dekletovo pozornost. Že pred pol stoletja so tako poskrbeli, da so se ob težkem kmečkem delu tudi pozabavali in razvedrili,« je pojasnil predsednik Kulturno-umetniškega društva Frana Saleškega Finžgarja Senica Uroš Medar. V okviru društva so skupaj s sekcijo Društva ljubiteljev starin Gare, ki si je dolgo prizadevala, da bi se v vasi ponovno dirkalo z garami, kot se je nekoč, pred leti priredili dirko z garami za veliko nagrado Senice.

»Dirka poteka od doma krajanov do vrtca in nazaj, medtem pa tekmovalci premagajo progo v dolžini 440 metrov. Kvalifikacijsko tekmovanje poteka v parih, in sicer tako, da eden od tekmovalcev pelje gare in sotekmovalca v eno smer, potem pa se pri vrtcu zamenjata in drugi tekmovalec pelje prvega nazaj proti cilju,« je Medar opisal potek zabavnega tekmovanja, na katerem ni manjkalo smeha, inovativnosti in glasnega bodrenja tekmovalcev. Dva med njimi sta si med dirko omislila celo peko mesa na žaru, druga dva sta prikazala pranje po starem običaju, tretja ekipa se je v cilj elegantno zapeljala s kolesom in posebno prikolico …

Od gar do kule, šajtrge in cize

Zdaj že tradicionalna prireditev je po letih koronskega zatišja minuli konec tedna potekala šestič, v bitko najhitrejših in najizvirnejših parov pa se je tokrat podalo osem odraslih posadk in sedem tekmovalcev v otroški kategoriji. Organizatorji prireditve so za lastnike najizvirnejših gar in najhitrejše posadke pripravili pokale in denarne nagrade, medtem ko so najmlajše tekmovalce razveselili s sladoledom.

Dirka je na plano zvabila številne radovedneže in navijače, ki so lahko uživali tudi v posebni vaško obarvani kulinarični ponudbi. Za štručke s kranjsko klobaso in ocvirki, datljev sladoled in palačinke so poskrbeli udeleženci televizijskega šova Masterchef Jure Galičič, Anita Ferlin in Miro Jurjevič, zabavno popoldne pa se je v noč prevesilo ob veseljačenju z ansamblom Vrhovi.

Pred dvema letoma so člani društva Gare v okviru evropskega tedna mobilnosti v Medvodah priredili tudi potujočo razstavo Sniške gare in na njej predstavili različne vrste lesenih vozičkov. »Ti imajo v različnih delih naše države različna imena. Na vzhodnem delu Ljubljanske kotline jim rečejo kule, na Dolenjskem šajtrga, na Primorskem borelo, na Gorenjskem pa se gare imenujejo tudi ciza ali kolesel,« je sklenil Uroš Medar.