Niz neporaženosti slovenske košarkarske reprezentance na evropskih prvenstvih, ki se je vlekel še od zlatega leta 2017, je končan. Pri številki enajst ga je prekinila Bosna in Hercegovina, ki je v tretjem krogu skupine B z odlično predstavo šokirala izbrance selektorja Aleksandra Sekulića. V igri evropskih prvakov je bilo to pot veliko pomanjkljivosti, v prvi vrsti je bilo očitno pomanjkanje energije, kar je presenetljivo. Slovenija je namreč dan pred tem kar odpihnila Madžarsko, Sekulić pa je enakovredno razporedil minutažo in odpočil nosilce. Da v moštvu morda ni vse tako rožnato, sta z besedami po tekmi nakazala Goran Dragić in Klemen Prepelič. Po dnevu odmora izbrano vrsto jutri ob 20.30 čaka Nemčija, ki je še edina neporažena v skupini B.

Sobotno tekmo z Madžarsko je Slovenija odločila že praktično po nekaj minutah, zato je lahko Luka Dončić v nadaljevanju razkazal razkošen talent in s potezo tekme, ko je potisnil žogo med nogama Benedku Varadiju ter jo podal nad obroč za zabijanje Vlatka Čančarja, navdušil dobro zapolnjeno dvorano Lanxess. Selektor Aleksander Sekulić je na parket poslal vseh dvanajst igralcev in tako omogočil debi na evropskem prvenstvu Žigi Samarju. Ko so košarkarji v zadnji četrtini bolj kot ne le še čakali na konec, je za nešportno potezo poskrbel eden od Madžarov, ki je močno udaril v hrbet Žigo Dimca. Poteza je razjezila Sekulića, ki je po koncu žugal proti madžarski klopi. »Vsi akterji se moramo zavedati, da smo v istem športu, v istem poslu. Moramo se paziti. Poškodbe so nekaj najhujšega, kar se lahko zgodi. Videti je bilo grdo in predvsem namerno,« je pojasnil Aleksander Sekulić.

Slovenija brez rešitev za BiH

Dimec je bil proti BiH normalno na voljo Sekuliću, že začetek tekme pa je dal jasno vedeti, da ne bo šlo tako lahko kot proti Madžarski. Reprezentanca je imela to pot bučnejšo podporo s tribun kölnske dvorane Lanxess, med tistimi, ki so stiskali pesti za Luko Dončića in soigralce, pa je bil tudi slovenski namiznoteniški as Darko Jorgić. A veliko je bilo tudi navijačev BiH, ki so videli silovit začetek svojih ljubljencev. Sekulić je iz igre hitro potegnil Alekseja Nikolića, Goran Dragić pa je do konca četrtine poskrbel za preobrat, saj je bila v času, ki ga je preživel na parketu, Slovenija od nasprotnika boljša za 12 točk. Manj razpoložen je bil Luka Dončić, kljub temu pa bi lahko evropski prvaki v drugih desetih minutah dvakrat zbežali na višjo prednost, a jim nasprotnik tega ni dovolil.

BiH se je v drugi polčas izstrelila podobno kot v prvega, reprezentanti selektorja Azizija Bekirja pa so začeli vse bolj verjeti, da lahko presenetijo. Slovenija je imela v tem obdobju na srečo razpoloženega Vlatka Čančarja, ki jo je držal nad gladino, voz pa je po prihodu v igro znova potegnil Goran Dragić, ki je pred tem na klopi presedel večino druge in polovico tretje četrtine. A v slovenski igri enostavno ni bilo videti prave energije, ki jo je krasila na prvih dveh tekmah, ob tem pa je bilo veliko napak v obrambi. V drugem polčasu je zatajilo še zapiranje prostora, zato je BiH prihajala do številnih skokov v napadu, s consko obrambo pa zmedla nasprotnika. Ob vsem naštetem se ni moglo razplesti drugače, kot da je Slovenija doživela prvi poraz na prvenstvu stare celine.

Prepelič: Poraz ni alarmanten, je pa naša igra

Kar se je že med tekmo videlo po telesni mimiki igralcev, je bilo jasno tudi v mešani coni po tekmi. Medla igra Slovenije je očitno močno ujezila nekatere igralce, zato se postavlja vprašanje, ali je šlo le za slab večer. Precej neposreden je bil kapetan Goran Dragić. »Slaba tekma. Začeli smo jo brez energije, to pa se je odražalo skozi vseh 40 minut. Tako kot odpreš tekmo, tako jo tudi končaš. BiH je zasluženo zmagala,« je povedal kapetan, nato pa na vprašanje, zakaj večino druge četrtine in polovico tretje ni igral, odgovoril, naj vprašamo selektorja, se obrnil in odšel. Sekulić je bil ob omembi njegove reakcije presenečen. »Takšna je bila moja odločitev, tako razporejam minutažo. Začutil sem, da Goran ne bi mogel igrati 40 minut, in sem ga želel svežega za drugi polčas.«

Že med tekmo je ob nemoči pri pokrivanju Josha Robersona nezadovoljstvo vidno izražal Klemen Prepelič. »Poraz ni alarmanten, je pa naša igra. Na takšen način nismo nikoli igrali. Ves čas smo se zatekali k individualnim zaključkom,« je z glavo zmajeval Prepelič, ki je po eni od Robersonovih trojk odmahnil z roko proti Sekuliću. »Roberson je dosegel pred tem šest trojk. Pokrivati bi ga morali višje. Če se na tako enostavne stvari ne moremo prilagoditi, potem ne vem, kaj delamo tukaj,« je bil neposreden Bistričan, ki ima s soigralci pred tekmo z Nemčijo zdaj dan odmora. »Vsak prost dan pride prav. Treba je gledati na stvari, nad katerimi imamo nadzor. Tako kot smo imeli recimo nad tekmo z BiH, na katero očitno nismo bili pripravljeni ne igralci ne strokovni štab.«