Odličen začetek, še boljši konec. Slovenska košarkarska reprezentanca je na prvi tekmi evropskega prvenstva proti Litvi v prvih minutah pokazala, da ji težak poraz proti Nemčiji v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo ni prišel do živega, v zadnjih petih pa kljub zaostanku za pet prestavila v prestavo višje in dokazala, zakaj jo večina uvršča v ožji krog favoritov za odličja. Izbrance selektorja Aleksandra Sekulića danes čaka dan odmora, nato pa v soboto ob 20.30 Madžarska.

Čeprav je bila v Kölnu dobro obiskana že prva tekma prvega dneva med BiH in Madžarsko, je bilo v zraku čutiti napetost, ki je pred obračunom Slovenije in Litve naraščala iz minute v minuto. Eden glavnih razlogov za to je bil Luka Dončić, ki je izjemno priljubljen tudi v Nemčiji. Ljubitelji košarke imajo tu očitno navado, da na tekme prihajajo v dresih, saj ga je imel na sebi praktično vsak drugi. Prednjačili so zvezdniki iz lige NBA, a nihče toliko kot ravno Dallasova številka 77. Mogoče je bilo opaziti tudi slovenske Dončićeve drese na domačinih. Posebne obravnave je bil 23-letni Ljubljančan deležen že ob prihodu na ogrevanje, saj mu je zaploskala celotna dvorana, kot tudi pri predstavitvi ekip, za kar se jim je tudi zahvalil.

V slovenskem taboru so bili sicer precej nejevoljni že precej pred tekmo, saj so pred hotelom zaman čakali na avtobusni prevoz organizatorja do dvorane. Po 20 minutah so imeli vsega skupaj dovolj in se na tekmo odpravili kar s taksiji, kar je velik črn madež za Mednarodno košarkarsko zvezo (Fiba). »Ko je avtobus zamujal dve, tri minute, nam je bilo še smešno, ko pa ga ni bilo 15, 20 minut, nam ni bilo več. Tudi taksije smo stežka dobili. S tem je bila motena rutina določenih igralcev. Tekma je bila pomembna, mi pa smo postajali vse bolj nervozni zaradi napačnih stvari. Verjamem, da se to ni zgodilo namerno, a upam, da se je tudi zadnjič,« je povedal Edo Murić. V dvorani Lanxess je nato kapetana Gorana Dragića in soigralce pričakala armada litovskih navijačev, ki niso pozabili bridkega poraza v finalu kvalifikacij za olimpijskega igre. Slovenski košarkarji so bili deležni številnih glasnih žvižgov, a jih to ni motilo, kot jih ni lanskega julijkega večera v razprodani dvorani v Kaunasu.

Ključna minuta odmora Sekulića

Začetna peterka Nikolić, Dončić, Blažič, Čančar in Tobey je tekmo odprla izjemno in v trenutku potrdila lastne besede, da je visok poraz na kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo proti Nemčiji že zgodovina. Predvsem je veselilo dejstvo, da je Sloveniji hitro stekel met za tri točke, saj so zadeli uvodne štiri poskuse izza črte 6,75 metra. Litovci so na drugi strani poskušali z igro po globini na Sabonisa in Valančiunasa, a so bili evropski prvaki na to dobro pripravljeni. Izjemno se je pod obročema boril Murić, ki je nekajkrat spretno izbil žogo litovskima velikanoma. Slovenija je do glavnega odmora zbrala kar osem ukradenih žog, v slačilnico pa odšla s številnimi modricami, saj je nasprotnik igral sila grobo, povečini pa za udarce ostal nekaznovan.

Kaj veliko se ni spremenilo niti v drugem polčasu. Po novem grobem vložku Valančiunasa je na tleh obležal Dončić, sodniške piščalke pa so ostale neme. A tokrat se slovenski košarkarji niso pretirano ukvarjali z delilci pravice, temveč so se raje posvetili igri. Kot da bi jih vse skupaj podžgalo, so odgovorili z delnim izidom 9:0 in znova nekoliko lažje zadihali. Sicer ne za dolgo, saj so bili Litovci ob koncu tretje četrtine znova le na minus dve. Igralci selektorja Maksvytisa so dobro krotili Dončića, na drugi strani pa sta preglavice slovenski obrambi povzročala razpoložena Kuzminskas in Grigonis. Litva je imela sredi zadnje četrtine pet točk naskoka, nato pa je selektor Sekulić vzel minuto odmora in umiril svoje igralce, ki so do konca na krilih Dončića, Tobeyja in Gorana Dragića dosegli delni izid 19:7 ter prišli do desete zaporedne zmage na evropskih prvenstvih, kar je pred tem v celotni zgodovini uspelo le devetim reprezentancam.

Murić: Zmagal je boljši

»Sašo je pravi trenutek vzel minuto odmora, da smo lahko malo zbistrili glave. Pred tem smo odigrali dva dobro organizirana napada, a nismo zadeli. Po minuti odmora pa smo pritisnili še v obrambi. Enostavno nismo delali panike,« je dogajanje ob zaostanku za pet sredi zadnje četrtine opisal kapetan Goran Dragić. »Obe ekipi sta igrali z veliko energije. Uresničili smo naš načrt, da kontroliramo skok. Malo smo tvegali pri njihovem metu od daleč, a se je izplačalo. Ponosen sem na igralce, ki so pokazali srce,« je dodal Aleksander Sekulić.

Izjemno so se pod obročema borili Tobey, Dimec, Čančar in Murić, ki so se postavljali po robu Valančiunasu in Sabonisu. »Vsi smo se borili kot levi,« je odgovoril Murić. »Sodniki so puščali kar grobo igro. Mi smo to izkoriščali na Valančiunasu in Sabonisu, oni na Dončiću in Dragiću. Bil je enakovreden boj, v katerem je zmagal boljši.« Kaj pomeni zmaga na prvi tekmi prvenstva, pa je pojasnil Klemen Prepelič. »Tudi leta 2017 nam je prva zmaga proti Poljski dala krila. Litva je bila vse poletje dominantna, zadali smo ji celo prvi poraz. Taka predstava po tisti z Nemčijo je vredna zlata.«