Kolesarji na Vuelti so se zbudili v vroče in sončno jutro ob obali Costa Brava. Čakala jih je 30,9 kilometra dolga vožnja na čas od Elcheja do Alicanteja. Navijači Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) so imeli pred začetkom 10. etape visoka pričakovanja. Kako tudi ne, ko pa je imel aktualni olimpijski prvak v kronometru do včeraj popoln izkupiček na kronometrih v Španiji. Nastopil je na osmih in prav tolikokrat zmagal. Štiri vožnje na čas je dobil na dirki po Baskiji in štiri na Vuelti. A trenutno drugi kolesar sveta kljub izjemni popotnici pred začetkom etape ni bil prvi favorit. Ta vloga je pripadla 22-letnemu belgijskemu čudežnemu dečku Remcu Evenepoelu, ki si je v prvem tednu dirkanja privozil več kot minuto prednosti pred zasledovalci.

Apetiti hitro rastejo

Strokovnjaki se niso motili, 22-letnik pa je tudi včeraj pokazal, da je trenutno najboljši. Povsem ravninsko vožnjo na čas je odpeljal s povprečno hitrostjo 55,6 kilometra na uro, kar je bilo kilometer hitreje od vseh tekmecev. »To je veliko presenečenje. Pomagalo mi je, da je že pred tem kolega Cavagna dobro odpeljal kronometer in sem vedel, kaj moram narediti. Vseeno pa je končni rezultat presenečenje zame,« je bil nad prednostjo 48 sekund presenečen Remco Evenepoel, ki je izpostavil tudi tretje mesto Remija Cavagne. Belgijca je proti cilju priganjalo tudi vreme, saj so se nad Costo Bravo začeli zbirati temni nevihtni oblaki. Padle so tudi že prve kaplje, a član ekipe Quick-Step Alpha Vinyl je bil dovolj hiter, da mu prve etapne zmage na tritedenskih dirkah ni preprečilo vreme.

Z izjemno vožnjo na čas je 22-letnik storil nov korak k temu, da po 44-letni suši postane prvi skupni zmagovalec tritedenske dirke iz Belgije. »Zmagati v rdeči majici vodilnega je neverjetno. Vedel sem, da bo vožnja na čas zelo hitra. Vesel sem etapne zmage, to je uresničitev mojih sanj. Zdaj bomo skušali v nadaljevanju dobiti Vuelto. Pred dirko sem dejal, da bom zadovoljen, če bom tu dobil etapo, zdaj pa se bomo borili, da majico vodilnega odnesemo domov v Wevelgem,« se izjemne forme v Španiji zaveda mladenič, ki so mu hitro zrasli apetiti. Remco Evenepoel je z zmago na kronometru prišel do svoje 34. zmage v karieri, osmič je bil najboljši v vožnji na čas.

Logično je, da pride poraz

Preostala konkurenca je bila veliko bolj izenačena. Vrhunska vožnja na čas je uspela Primožu Rogliču. Trikratni zaporedni zmagovalec dirke po Španiji je ob prihodu na cilj prevzel vodstvo z dvanajstsekundno prednostjo pred Cavagno in celo ohranil upanje na nadaljevanje 100-odstotnega niza. Na koncu se je moral zadovoljiti z drugim mestom na etapi. »Zadovoljen in ponosen sem na ta rezultat. Čestitam Remcu, ki je v tem trenutku na drugi ravni,« je Zasavec športno sprejel prvi poraz na kronometrih v Španiji. »Če vsako leto prihajaš sem, je logično, da se to zgodi,« je dodal in nato misli usmeril v nadaljevanje dirke.

»Zdaj bomo šli dan za dnem. Očitno je prva prioriteta ostati zdrav in se izogibati težavam. Treba bo izkoristiti priložnosti, če se bodo ponudile,« kljub zaostanku skoraj treh minut v skupnem seštevku še ni vrgel puške v koruzo za naskok na rekordno četrto zaporedno zmago. Rogla se je namreč z odlično vožnjo na čas prebil na drugo mesto v skupnem seštevku. Dvaintridesetletni Zasavec je bil namreč krepko hitrejši od Španca Enrica Masa, ki je do včeraj zasedal drugo mesto v skupni razvrstitvi. Španski adut je včeraj zasedel deseto mesto in je za slovenskim junakom zaostal minuto in tri sekunde. V skupnem seštevku sta kolesarja le zamenjala mesti, Mas pa ima po novem 22 sekund zaostanka za Rogličem. Z vožnjo na čas je zelo spodbudno opravil tudi drugi slovenski kolesar na dirki Jan Polanc (UAE Emirates). Polanc je zasedel 18. mesto po polurni bitki s časom.

Kolesarje v boju za rdečo majico vodilnega na dirki danes čaka nekoliko lažji dan, saj je na sporedu ravninska etapa. Do novih sprememb v skupnem seštevku bi lahko ponovno prišlo jutri, prave gorske etape pa bodo na sporedu ponovno v soboto in nedeljo.