Zdaj je ravno še pravi čas za sveže storže sladke koruze, ki konec avgusta in v začetku septembra dozorijo na številnih domačih vrtovih. Nekoč smo si jih radi izposodili na njivi pri kmetu, a danes tam niti ni več primernih sort, saj imajo majhne, domala neužitne storže.

Sveže koruzne storže lahko še vedno kupimo na oddelkih z zelenjavo, že skuhane in pakirane pa prodajajo vse leto. Morda jih skuhamo oziroma pogrejemo, še vroče zabelimo z maslom in posolimo ter takoj zagrizemo vanje. Ali pa jih popečemo v ponvi. Kuhan ali pečen koruzni storž je imenitna priloga k mesnim jedem, denimo bifteku z žara, prav dobro pa se obnese tudi z različnimi zelenjavnimi raguji in omakami. Podobno velja za koruzna zrna, ki so zamrznjena ali vložena na voljo vse leto.

Med okusne, enostavne, zdrave in poceni jedi, ki jih lahko pripravljamo vse leto, sodi polenta, stara italijanska kmečka jed iz koruznega zdroba. Vanjo lahko med pripravo vmešamo različne stvari, od razkoščičenih oljk in kosov sušenega paradižnika do sira, največkrat parmezana ali gorgonzole. Kuhano polento lahko popečemo na žaru ali v ponvi, jo obložimo kot pico in spečemo v pečici … Pražena različica so koruzni žganci po koroško. Medtem ko za polento zdrob vsujemo v slano vodo in kuhamo, da se zgosti, pri žgancih zdrob vsujemo v suho posodo in pristavimo. Neprestano mešamo in ga na suho počasi pražimo tako dolgo, da se začne barvati rjavo in zadiši po pečeni koruzi. Šele nato praženi zdrob postopoma zalivamo z osoljenim kropom ter urno mešamo. Pri tem ne sme nastati gladka polenta, temveč debelejše grude, zato moramo paziti, da ne dodamo preveč vode. Takšne žgance lahko zalijemo z mlekom, belo kavo, kislim mlekom ali jogurtom ... Ne bomo zgrešili niti, če tako pripravljene žgance namesto polente postrežemo z golažem in podobnimi jedmi. Ne nazadnje pa pri koruzi ne smemo pozabiti omeniti pokovke, ki je, če jo pripravimo doma na klasični način, torej ne v mikrovalovki, zanimiv, enostaven in okusen prigrizek, s katerim lahko presenetimo še takšnega sladokusca.