Medtem ko je realizacija v lanskem letu znašala dobrih 16 milijonov evrov in je bila v skladu z načrtom za pet odstotkov višja kot leto prej, bo rast letos še višja. »Načrtovano imamo rekordno realizacijo, to je 19 milijonov evrov, kar je 17 odstotkov več od lanske. V prvi polovici leta smo sklenili veliko število novih pogodb, kar nam omogoča nemoteno delo skoraj do konca prihodnjega leta,« povedo v podjetju, ki mu priznanje bronasta gazela pomeni potrditev, da je na pravi, a zelo zahtevni poti, obenem pa predstavlja še močnejšo obvezo do okolja, lokalne skupnosti, zaposlenih in v prvi vrsti kupcev.

Obeti v panogi spodbudni

Podjetje Marmor Hotavlje s kamnom opremlja megajahte, luksuzne vile, hotele, poslovne in stanovanjske objekte, izdeluje pa tudi kamnito pohištvo, ekskluzivne izdelke in druga umetniška dela. Ladijski projekti predstavljajo dobro polovico prihodkov. »Vsaj do leta 2025 se kažejo dobri obeti, saj so vse ladjedelnice zasedene z novimi naročili, dogovarjamo pa se že tudi za naprej. Ne načrtujemo, da bi se opremljanje jaht zmanjšalo, saj so tudi kapacitete vseh naših partnerjev do takrat zasedene oziroma razprodane,« odgovarjajo v podjetju na vprašanje, ali svetovne razmere, kot je vojna v Ukrajini, morda vplivajo na jahtni sektor.

Dodajajo, da na poslovanje trenutno najbolj vplivajo višji stroški materialov in energentov, izzivi z razpoložljivostjo kadra na trgu in svetovne gospodarske razmere, ki se jim bodo morali sproti prilagoditi. »Za zdaj so splošni obeti v panogi dobri in spodbudni.« Lani so opremili dvanajst megajaht dolžine nad 80 metrov, ki so bile izdelane v nemških ali nizozemskih ladjedelnicah. Hkrati so dobavili rekordno število miz za ameriškega kupca, v Sloveniji pa so prisotni pri več zahtevnih in eminentnih projektih, kot so Vila in Palača Schellenburg in poslovno-stanovanjski objekt Dalmatinka v Ljubljani. V zadnjih letih znaša delež projektov v tujini okoli 90 odstotkov realizacije.

Za investicije več kot 4 milijone evrov

V podjetju so v zadnjih treh letih za različne investicije namenili več kot 4 milijone evrov. Končali so energetsko sanacijo poslovnih prostorov, posodobili proizvodnjo z najnaprednejšo tehnologijo v svetu kamna in postavili nove skladiščne prostore. V zaključni fazi je tudi postavitev sončne elektrarne na strehi. Letos so zaposlili več kot dvajset novih sodelavcev, tako da je redno zaposlenih zdaj 150. Ekipo bodo še širili z različnimi kadri, kot so tehnologi, tehnični risarji, vodje projektov, strojni operaterji, kamnoseki, kalkulanti, strojniki, gradbeniki in arhitekti. »Dobremu in kakovostnemu delu v preteklosti se lahko zahvalimo, da v današnjih časih nismo izgubili zaupanja strank, kar je pomembno predvsem v nepredvidljivih okoliščinah in zaostrenih razmerah, ki prihajajo. Tako kot v preteklosti tudi danes dokazujemo, da smo zanesljivo podjetje z vestnimi in odgovornimi zaposlenimi.«

Ob posebnem jubileju, več kot tristoletnici prvega zabeleženega izdelka iz kamna hotaveljčana, pripravljajo v podjetju dogodek, ki bo odlična priložnost za poklon tradiciji ter mreženje povabljenih poslovnih partnerjev, oblikovalcev in arhitektov z vsega sveta. Najrazličnejšim vrstam naravnega in umetnega kamna z vsega sveta, ki ga obdelujejo za svoje projekte, se pridružuje novi material lapitec. Gre za tako imenovani sintrani kamen italijanskega proizvajalca Lapiteca, ki je popolnoma naraven, brez umetnih smol in dodatkov, kar pomeni, da je ekološki in trajnosten, a hkrati neporozen in zelo trpežen, odlikuje pa ga tudi odpornost proti poškodbam. Material, ki združuje najboljše lastnosti naravnih in umetnih materialov, je zelo uporaben za opremljanje zunanjosti in notranjosti, na primer za kuhinjske pulte, tlake, fasade in strehe, vendar je zaradi svojih lastnosti zelo zahteven za rezanje in obdelavo, poudarjajo v podjetju.