Da bo zadnji preizkus za slovensko košarkarsko reprezentanco pred evropskim prvenstvom precej težji, kot je bil četrtkov proti Estoniji, je bilo jasno vsem. A da bodo Luka Dončić in soigralci po dobrih dosedanjih predstavah v Münchnu povsem brez moči, si je predstavljal redkokdo. Oslabljena Nemčija, ki iz takšnih in drugačnih razlogov pogreša številne kakovostne posameznike, je povsem nadigrala Slovenijo in ji pred četrtkovim začetkom evropskega prvenstva zadala močno in bolečo zaušnico. Izbranci selektorja Aleksandra Sekulića so bili od tekmeca slabši v vseh pogledih, v strokovnem štabu pa lahko le upajo, da je šlo za izrazito slab dan. Težak poraz pred prvenstvom stare celine je lahko tudi streznitev za igralce in se bo na dolgi rok izkazal kot potreben, a je tegoba ta, da je prišel v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Kazalo je, da si je z njim Slovenija precej poslabšala položaj pred novembrskim (Izrael v gosteh in Nemčija doma) in februarskim ciklom (Estonija v gosteh, Izrael doma), a je nato Švedska v večernem obračunu nepričakovano porazila Izrael.

Nemčija dominirala v skoku

Slovenske košarkarje je v Münchnu pričakala zdaj že kar znana kulisa, ko se dvorana dodobra napolni že med ogrevanjem pred tekmo. Jasno, priložnost, da ljubitelji košarke na delu vidijo enega največjih zvezdnikov tega športa v živo, je morda celo enkratna, zato jo želijo izkoristiti v popolnosti. Da ima Dončić ogromno navijačev tudi v Nemčiji, je bilo jasno ob pogledu na tribune in ob igrišče dvorane Audi Dome, kjer je kar mrgolelo dresov Dallasa s številko 77. A ko se je obračun začel, ljubezni do 23-letnega Ljubljančana ni bilo več. Münchensko občinstvo je razumljivo glasno podpiralo svoje ljubljence, ki so tekmo odprli s slabim metom od daleč, a kaj izrazito niso bili razpoloženi niti Slovenci, pri katerih sta tokrat izven dvanajsterice ostala Jakob Čebašek in Gregor Hrovat. Dončić je z dvema trojkama ob značilnem koraku nazaj poskrbel za nekaj vzdihov, gostje pa so hitro pobegnili na plus osem.

Menjava Alekseja Nikolića, ki je opravil odlično delo v obrambi nad Dennisom Schröderjem, z Goranom Dragićem, ki je znova tekmo začel na klopi za rezervne igralce, tokrat ni obrodila sadov kot nekaj dni pred tem proti Estoniji. Dragiću met namreč ni stekel, s soigralci pa je imel vse več težav s skokom v obrambi. Nemci so namreč z lahkoto prihajali do drugih, tretjih ali celo četrtih poizkusov v napadu, kar je močno jezilo selektorja Aleksandra Sekulića. Gostitelji so v prvih 20 minutah zbrali kar 16 skokov v napadu, Slovenija enega, skupno pa so skok dobili s 36:17. Posledično so iz igre metali enajstkrat več od nasprotnika, zaostanek vsega dveh točk kapetana Dragića in soigralcev ob polčasu pa je bil tako še precej ugoden.

A če je bil prvi polčas povprečen, je bil drugi za Slovenijo slab. Nemčija je uspela povsem upočasniti igro moštva selektorja Sekulića, v kateri ni funkcioniralo prav nič. Ni bilo lahkih košev, ni bilo dobro izdelanih akcij, ni bilo odprtih metov, ni bilo obrambe. Gostiteljem je uspelo omejiti celo učinek Luke Dončića, ki je poskušal sam reševati potapljajočo barko, a mu tokrat ni uspevalo. Za nameček so sledili še trije trenutki, ko je slovenskim navijačem zastal dih. Najprej je sredi tretje četrtine gleženj klecnil Dončiću, ki je za nekaj sekund obsedel na tleh in tipal celo Ahilovo tetivo, a se nato po dveh minutah na klopi vrnil na parket. Ob koncu tretje četrtine je ob manjšem zdrsu pri prodoru bolečine v preponi začutil Goran Dragić, v zadnji pa je udarec v mednožje prejel še Edo Murić. Vsi trije so sicer lahko dokončali tekmo, zagotovo pa bodo največjo bolečino čutili od močne zaušnice nemške reprezentance.

Sekulić: Potreben je »reset«

Poklapanost po hudem porazu je bila v slovenskem taboru kakopak visoka. Vsi so izpostavljali predvsem pomanjkanje energije in borbe, ki sta sicer zaščitna znaka reprezentance. »Resnično težak poraz, še toliko bolj, ker je prišel na zadnji tekmi pred evropskim prvenstvom. Veliko stvari v naši igri ni delovalo, še najbolj je v oči bodla odsotnost energije. Proti fizično močni Nemčiji, ki je ves čas igrala na meji prekrška, smo se predali. Nismo našli odgovora, nato pa se začeli obremenjevati s sodniki, namesto da bi bili osredotočeni na dogajanje na parketu. Izrazito smo tudi izgubili skok. Ko je tako, potem ne moreš teči in razviti hitre igre, več časa kot v napadu pa preživiš v obrambi, kar je frustrirajoče. Pred nami je težka naloga. Narediti moramo 'reset' in se vrniti k igri, ki nas je krasila pred tekmo z Nemčijo,« je razpredal selektor Aleksander Sekulić.

Z dvomestnim številom točk sta pri Sloveniji tekmo sklenila le Luka Dončić (23) in Mike Tobey (12), po tekmi pa je misli strnil najizkušenejši mož in kapetan Goran Dragić, ki je z devetimi točkami (skupaj 991) na večni lestvici strelcev na uradnih reprezentančnih tekmah na prvem mestu prehitel Teomana Alibegovića (990). »Po taki predstavi enostavno ni izgovorov. Nismo se borili, energijo pa porabljali ob prepiranju s sodniki. Podatek, da je imela Nemčija 20 napadalnih skokov, mi pa vsega štiri, pove vse,« je bil neposreden košarkar moštva lige NBA Chicago Bulls ter dodal, da si bodo morali s soigralci pogledati v oči in se pogovoriti. »Iz izkušenj vem, da je lahko poraz tudi budnica za ekipo. Jedro te reprezentance je skupaj že dolgo, skozi smo dali veliko težkih tekem. Moramo se zbrati, pogovoriti, narediti analizo in od 1. septembra, ko se začne evropsko prvenstvo, pokazati povsem drugačen obraz.«

Kvalifikacije za svetovno prvenstvo, drugi del, skupina J, drugi tekmi 2. kroga: Estonija – Finska 68:76, Izrael – Švedska 83:95.