Gajser je sicer že prejšnji teden na Finskem predčasno osvojil naslov svetovnega prvaka za leto 2022.

Potem ko je nekaj zadnjih dirk vozil morda nekoliko slabše, kot so navajeni navijači, oziroma je bilo videti, da čuti nekaj pritiska zaradi bližnjega naslova prvaka, je dirka na Finskem pomenila preobrat tudi na tem področju. Potem ko je imel Gajser prejšnjo nedeljo v žepu peti naslov prvaka in četrtega v razredu MXGP (2016, 2019, 2020 in 2022), je lahko povsem sproščeno krenil na zadnji dve dirki sezone.

V kvalifikacijah v St. Jean d'Angelyju si je Gajser v soboto privozil drugo izhodišče za domačinom Romainom Febvrejem. Po startu prve vožnje je bil nato danes v prvi polovici dirke na tretjem mestu, pozneje je Francoza prehitel, Švicar Jeremy Seewer pa je ostal trdno na prvem mestu. Febvre je bil na koncu tretji.

Takšen razplet prve vožnje je Gajserju omogočal tudi napad na skupno zmago, a bi moral za ta uspeh slaviti v drugi vožnji. Dolgo je sicer kazalo, da bo Gajser končal na skupno drugem mestu, saj je vozil na tretjem mestu za Špancem Jorgejem Pradom in Seewerjem. A tekmeci so bili ob koncu povsem skupaj in sveži svetovni prvak je v zadnjem krogu stvari vzel v svoje roke.

Najprej je v enem od zavojev prehitel Švicarja, takoj zatem pa napadel še Prada in ga prehitel po zunanji strani po skoku. Španec ni imel več odgovora na ta napad, z vodstvom in zmago v tej vožnji pa je imel Gajser dovolj točk, da je tudi skupno na dirki slavil.

»Bilo je tesno, v zadnji krog sem šel z mislijo, da moram nekaj storiti. Na enem od skokov sem izbral povsem drugačno linijo in uspelo mi je priti mimo. Hvala vsem v ekipi in hvala navijačem za podporo, «je takoj po dirki dejal Gajser, za katerega je bila to deveta zmaga v sezoni (in prva po Indoneziji pred skoraj dvema mesecema), skupno pa že 42. v karieri v najmočnejšem razredu.

Na koncu je imel Gajser danes na dirki 47 točk, drugi Švicar 45, tretji Španec pa 40. Enak vrstni red je v SP, Gajser ima zdaj 721 točk, Seewer 615, Prado pa 557.

Zadnja dirka sezone bo čez 14 dni v turškem Afyonkarahisarju. Že pred tem pa ga čaka še prijetna obveznost doma, saj mu krovna zveza AMZS naslednji teden v petek v Mariboru pripravlja sprejem ob osvojenem naslovu prvaka.

V razredu MX2 je Jan Pancar po kvalifikacijah imel deveti startni položaj, prvo vožnjo pa je končal na 11. mestu. V drugi vožnji je odstopil v desetem krogu, a je vseeno končal na 18. mestu, skupno pa na dirki na 14. in dobil 13 točk v SP.

Zmagal je domačin Tom Vialle pred rojakom Thibaultom Benistantom in Belgijcem Jagom Geertsom. Slednji je ostal v vodstvu SP, a ima pred zadnjo dirko le še dve točki naskoka pred Viallejem (710-708), Pancar je zdaj 11. z 257 točkami.