Kot so spomnili v Slovenskem filmske centru (SFC), je to po srebrni zvezdi na festivalu Cinedays v Skopju za Luzarja že drugo mednarodno priznanje, ki ga je osvojil s filmom Orkester. Nagrade se je scenarist in režiser filma razveselil, saj, kot pravi, »prihaja iz drugega kulturnega okolja. Po odzivih sodeč je film očitno nagovoril kitajsko publiko. Vsako priznanje za film je lepa potrditev ne samo mojega dela, ampak tudi dela celotne ekipe«, so njegove besede povzeli v SFC.

»Uspeh majhne kinematografije na tako velikem in drugačnem prostoru je veliko priznanje tudi za glavnega kreatorja nacionalnega filmskega programa - Slovenski filmski center,« je poudarila direktorica SFC Nataša Bučar. »Iz naše filmske zgodovine poznamo dober primer slovenskega filma, ki je navdušil kitajsko občinstvo. Takrat je to bil film Kekec, danes je Orkester,« je dodala ob čestitki Luzarju, ki mu je uspelo »prepričati tako zahteven kulturni prostor kot je Kitajska«.

Po besedah slovenske veleposlanice v Pekingu Alenke Suhadolnik bo nagrada »nedvomno izdatno prispevala k vidnosti slovenske kinematografije na Kitajskem«. Kot je spomnila, je zanimanje za slovenski film spodbudila že lanskoletna prva retrospektiva na Kitajskem, ki je nastala v sodelovanju med Slovenskim filmskim centrom, Kitajskim filmskim arhivom in veleposlaništvom. Predstavitve slovenskega filma pa se obetajo tudi v prihodnje, je napovedala.