Prehod na Proof of Stake bo omogočil nabor sprememb na Ethereum omrežju, od hitrejših, cenejših transakcij, manjše porabe energije za potrjevanje blokov in nekaterih drugih izboljšav. Predvsem cene transakcij so se pokazale kot rak rana Ethereum blockchaina v prejšnjih ciklih, kjer je zaradi zgoščenosti aktivnosti na blockchainu posamezen prenos lahko stal tudi 20 evrov, bolj zahtevne interakcije s pametnimi pogodbami pa tudi 100 evrov. Te cene naj bi se z zgoraj omenjenim prehodom znižale na nekaj desetink centov.

Posledično, zaradi zelo pozitivnih novic pri Ethereumu, se hitro spreminja razmerje med tržno kapitalizacijo Bitcoina in Ethereuma, t. i. Dominance ratio, kar je spet oživilo debato o flippeningu (trenutek, ko tržna kapitalizacija Ethereuma preseže tržno kapitalizacijo Bitcoina). Še pred dvema mesecema je kapitalizacija Bitcoina predstavljala dobrih 47 % celotnega trga, Ethereum pa le 14 %, sedaj je ta slika drugačna, Bitcoin predstavlja manj kot 40 % celotnega trga, medtem ko Ethereum dosega že 20 %.

Druge pozitivne novice na trgu se nanašajo na vstop velikih igralcev – največji asset manager na svetu, Blackrock, ki upravlja z več kot 10 bilijoni dolarjev, je oznanil, da bo svojim institucionalnim strankam ponudil trgovanje s kriptovalutami v sodelovanju z ameriško borzo kriptovalut Coinbase. Prav tako je bil ustanovljen private trust, ki ga bo upravljal Blackrock in ki bo nudil izpostavljenost Bitcoina institucionalnim strankam, ki zaradi omejitev bodisi v zakonu bodisi v svojih internih smernicah ne morejo, ne smejo, ali ne želijo investirati direktno v spot BTC, ampak le v izvedene finančne instrumente, ki temeljijo na Bitcoinu.

Ta novica, v navezavi z nižjo ameriško inflacijo od pričakovanj (ampak še vedno katastrofalno visoko) in izredno nizko brezposelnostjo v ZDA, je poskrbela za zelo lep odboj celotnega trga. Dokaj hitro se bo pokazalo, ali je inflacija res dosegla lokalni maksimum in je najslabše že mimo, ter ali je ta odboj vzdržen.