Slovenska atletinja Tina Šutej je s tretjim mestom na evropskem prvenstvu v Münchnu dosegla svoj največji uspeh na prostem. Ljubljančanka je osvojila svojo prvo kolajno na prostem, potem ko je bila lani evropska dvoranska podprvakinja v Torunu, letos pa je bila na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Beogradu tretja. Evropska prvakinja je presenetljivo postala Finka Wilma Murto, ki je osebni in državni rekord izboljšala kar za 15 centimetrov (485 cm), druga pa je bila trofejna Grkinja Aikaterina Stefanidi, ki je kot Tina Šutej preskočila 475 centimetrov.

Stresni začetek

Prvi atletski vrhunec bi se za slovensko reprezentanco v Münchnu težko začel bolj stresno. Tina Šutej se je namreč na ogrevanju grdo urezala v desno roko, posnetek ureznine pred začetkom tekme pa je bil zelo krvav. Negotovost se je večala, delnice Ljubljančanke so začele padati. Atletinja Kladivarja je začela z uspešnim skokom na 440 cm, ko je šla sicer visoko prek letvice, a je počasen posnetek pokazal, da se je je s spodnje strani malce dotaknila. Ko je uspešno preskočila 455 cm, smo se slovenski poročevalci na medijski tribuni na drugem koncu stadiona vse bolj spraševali, ali bo roka zdržala, potem ko je do konca tekmovanja po vsakem skoku potrebovala medicinsko pomoč. Višino je preskočilo osem skakalk, štiri v prvem poskusu. V nadaljevanju večera je Grkinja Aikaterina Stefanidi stopnjevala ritem ter s filigransko natančnostjo preskočila naslednjo višino na 465 centimetrov. Sledila ji je le slovenska rekorderka, preostala šesterica pa je bila neuspešna. Višino je v drugem poskusu preskočila le Finka Wilma Murto, kar je pomenilo, da ima slovenska atletika novo kolajno, slovenski šport pa v Münchnu na večpanožnem evropskem prvenstvu prvo »neplezalno« odličje.

Sledil je izjemno razburljiv spopad najboljše trojice, ki je bila včeraj v finalu za razred boljša od tekmic. Grkinja je najprej v prvo preskočila 470 centimetrov. Tina Šutej po finalu teka na 400 metrov, ki ga je dobil Britanec Matthew Hudson-Smith, v drugo. Finka je letvico podrla ter se odločila, da bo tekmovala pet centimetrov višje. Ura se je bližala deseti zvečer, ko je Aikaterina Stefanidi v prvo preskočila 475 cm. Minuto kasneje je Wilma Murto odgovorila z državnim rekordom, stadion pa je z uspešnim skokom spravila na noge še Tina Šutej. Na višini slovenskega rekorda na 480 cm je Grkinja prvič podrla letvico, Finka pa je kot v transu državni in osebni rekord izboljšala še za pet centimetrov. Ko je Tina Šutej po ženskem finalu teka na 400 metrov, ki ga je dobila Nizozemka Femke Bol, v tretje za las podrla višino slovenskega rekorda, je lahko s ponosom in dvignjeno glavo pogledala proti trenerju Milanu Kranjcu ter se veselila največjega uspeha na prostem. V roke je prejela slovensko zastavo ter spremljala razplet dvoboja, ki ga je po dveh ponesrečenih poskusih Grkinje na 485 cm presenetljivo dobila Wilma Murto. Da je bil večer popoln, je poskrbela Finka, ki je s preskočenimi 485 centimetri postavila nov mejnik finskega skoka ob palici ter izenačila rekord evropskih prvenstev.

Čeh znova izjemen

Svetovni prvak v metu diska Kristjan Čeh v včerajšnjih kvalifikacijah ničesar ni prepuščal naključju. Ptujčan je izvedel le en met, s katerim je postavil nov mejnik. Z daljavo 69 metrov in šest centimetrov je postavil rekord evropskih prvenstev, ki ga je izboljšal za 22 cm. Prejšnji rekorder je bil Poljak Piotr Malachowski (68,87) iz Barcelone 2010. Čeh je potrdil, da bo jutri v finalu prvi favorit, da naslovu svetovnega prvaka doda še evropskega. »Na ogrevalnem stadionu sem se počutil odlično. Želel sem si v prvem metu izpolniti normo za finale (znašala je 66 m, op. p.), a tako dolgega meta res nisem pričakoval,« je priznal Kristjan Čeh. »Lepo je imeti mesec po rekordu svetovnih prvenstev v lasti še evropski rekord. Toda ta je sedaj najmanj pomemben, saj me čaka še finalni nastop,« je pristavil najboljši slovenski atlet.

V nadaljevanju je beseda tekla o jutrišnjem finalu, ki naj bi minil v slabem vremenu. Potem ko München v času večpanožnih evropskih prvenstev še ni doživel padavin, naj bi jutri Bavarsko dosegla hladna vremenska fronta. »Upam, da se nas bo vreme toliko usmililo, da vsaj ne bo lilo. Sicer je krog na olimpijskem stadionu dober in hrapav ter omogoča zelo dober oprijem,« je optimističen Kristjan Čeh. Finale bo jutri ob 20.20. Čeprav je v Münchnu zbrana vsa svetovna smetana meta diska, sta kvalifikacijsko normo dosegla le Litovec Andrius Gudžius (66,70) in Šved Daniel Stahl (66,39). Za uvrstitev v finale pa je zadoščala že daljava 61,80 metra, ki jo je kot dvanajsti v kvalifikacijah dosegel Islandec Guđni Valur Guđnason. Omenimo še izjemen podvig Hrvatice Sandre Perković, ki je v torek ponoči v metu diska šestič zapored postala evropska prvakinja.

V kvalifikacijah troskoka je razočarala Neja Filipič. Slovenka je v letošnji sezoni nekajkrat blestela na tekmah diamantne lige ter imela pred velikima prvenstvoma visoka pričakovanja. V Eugenu je z dosežkom 14,05 metra kvalifikacije končala na 16. mestu, včeraj pa je v Münchnu ostala celo brez rezultata. V vseh treh poskusih je namreč prestopila. Za finale je zadoščal že rezultat 13,71 metra. Od drugih slovenskih atletov je včeraj v kvalifikacijah nastopila še Agata Zupin, ki je zaključila nastop v Münchnu s časom 57,42.