Slovenija je po zaslugi Janje Garnbret na večpanožnem EP v Münchnu konec minulega tedna osvojila dve zlati kolajni. Korošica je dokazala, da je ena največjih zvezdnic na Bavarskem, kjer podeljujejo kolajne v devetih športnih panogah. Najboljša slovenska športnica je konkurenco najprej ugnala v težavnostnem plezanju, dan kasneje še v balvanskem ter po zlati kolajni na lanskih olimpijskih igrah nadaljuje z nizom neporaženosti. V Nemčiji se Garnbretova sooča z izjemnim pritiskom in priznava, da so uspehi v Münchnu morda celo njeni najtežji v karieri, saj od nje vsi pričakujejo zmage, tudi medijski pritisk pa je večji kot na tekmah svetovnega pokala.

Triindvajsetletna športna plezalka je izven plezalne stene ves čas sproščena, dostopna in osredotočena na svoje delo, ki se bo z vrhuncem končalo jutri, ko se bo najboljša osmerica športnih plezalk v kombinaciji težavnosti in balvanskega plezanja premierno pomerila v novi izvedbi olimpijske discipline. Sočasno je osvojila srca Bavarcev, ki imajo ob njenih nastopih ves čas odprta usta ali pa kričijo od navdušenja ob njeni superiornosti.

Najhujši padec v globino

»V finalu sem bila zelo sproščena, precej bolj kot v polfinalu. Znova me je poneslo vzdušje. Plezala sem pametno, nisem delala večjih napak. Spočila sem se na pravih mestih ter uživala. Naslova evropske prvakinje sem zelo vesela, saj sem ves čas čutila pritisk, da moram zmagati. Čutim olajšanje in veselje,« je po osvojitvi prve zlate kolajne svoja čustva opisala Janja Garnbret. »Res v finalu nisem osvojila vrha in sem se ga le dotaknila, a skočiti sem morala daleč od vrha. Poleg tega sem bila nazadnje vpeta pod previsom, česar tik pod vrhom nisem videla, zato me je bilo celo malce strah. Padec v globino je bil moj doslej najhujši, saj sem se ga kar precej ustrašila,« je priznala nova evropska prvakinja.

Preden je zvečer prejela prvo zlato kolajno, je dejala, da konkurence nikoli ne podcenjuje. Čeprav v Münchnu ne tekmujejo najboljše Azijke in Američanke, ki so ji v tej sezoni najbolj konkurenčne, so Evropejke na čelu Slovenkami odlične. Spomnila je še na nesrečno poškodbo Italijanke Rogora in dejstvo, da vsaka najmanjša napaka v težavnosti pomeni konec sanj o visoki uvrstitvi.

V drugo povita do novega mejnika

Nedeljski dopoldanski polfinale je razkril, da je prvi naslov evropske prvakinje pri Garnbretovi pustil posledice. Poškodovala si je kazalec na desni roki. Kljub temu je v polfinalu preplezala vse štiri smeri do vrha in bila prepričljivo najboljša. Dejala je, da bo v popoldanskem finalu plezala na krilih sijajnega občinstva, a si je morala prst vendarle poviti. Posledica je bila, da na prvem balvanu ni začutila oprimka in je osvojila »le« cono, medtem ko sta Nemka Hannah Meul in Francozinja Oriana Bertone splezali do vrha, a se na koncu veselili srebrne in bronaste kolajne. »Nisem navajena tako slabo začeti. Bržčas tudi vi ne. A sem bila ves dan tako dobre volje, da nisem paničarila. Vedela sem, da nas čakajo še tri težke smeri, v katerih bom imela priložnost za dokazovanje. Poleg tega sem po prvem balvanu začutila, da so tekmice postale bolj motivirane. A tudi s tem se nisem obremenjevala,« je pojasnjevala Janja, ki se je »ranjena« vrnila še močnejša.

Najprej je drugi balvan kot edina splezala do vrha, nato še tretjega ter si pred vstopom v četrtega že zagotovila dvojno krono. Da je v tej sezoni še nepremagljiva na vsaki tekmi, na kateri je nastopila, čivkajo že vrabčki v Münchnu. »Prvič v karieri sem si v finalu povila kazalec na roki in lahko rečem, da je plezanje s povojem precej težje. Tudi na zadnjem balvanu sem naredila gib le z eno roko, saj sem se bala, da bom spet začela krvaveti, prvenstva pa še ni konec. A moram ostati pozitivna, saj sem se naučila, da lahko plezam tudi s povitim prstom.«

Po opisovanju težav se je le sprostila ter dejala, da je z osvojitvijo dveh naslovov evropske prvakinje izpolnila cilj. Ozrla se je na prehojeno pot ter potrdila, da sta bili bavarski zmagi daleč najtežji letos, če ne nasploh v trofejni karieri, v kateri je osvojila že enajst naslovov prvakinje na največjih tekmovanjih. Ozrla se je tudi na jutrišnji dan, ko jo čaka nastop na premierni izvedbi nove olimpijske discipline, kombinacije težavnostnega in balvanskega plezanja. »Veselim se dveh dnevov počitka, ki ju po štirih dneh plezanja res potrebujem. Verjamem, da se bom spočila ter se vrnila nazaj spet maksimalno pripravljena in motivirana,« ne dvomi prva dama slovenskega športa.

Potočar le za Ondro

Slovenski naskok na kolajne v obeh disciplinah športnega plezanja je obrodil sadove v moški težavnosti, kjer je Luka Potočar osvojil srebro in Sloveniji priboril tretjo kolajno na večpanožnem EP. Jeseničan je bil odličen že v polfinalu, kjer je bil tretji. V finalu je dosegel enak rezultat kot novi evropski prvak in prvi zvezdnik svetovnega plezanja Adam Ondra, a je bil Čeh boljši v polfinalu, zato se je veselil novega uspeha. Domen Škofic je bil v finalu težavnosti sedmi.

»Vesel sem in ponosen na svoj dosežek, a če komu lahko oprostim, da me je prehitel, je to Adam, ki je legenda našega športa. Letos sem bil na tekmah svetovnega pokala nekajkrat tik pod stopničkami, kolajno pa sem osvojil na pravem mestu,« se je veselil lanski svetovni podprvak v težavnosti iz Moskve Luka Potočar. »Kolajni ne bi primerjal. Münchenska je težja, moskovska morda bolj vredna,« je odgovoril. Dejal je še, da je pred svojim nastopom med ogrevanjem tudi spremljal nastop Janje Garnbret. Nekaj minut kasneje pa je prišel izračun rezultatov v težavnostnem in balvanskem plezanju, saj si bo najboljša osmerica v kombinaciji obeh disciplin tekmovala jutri (ženske) in pojutrišnjem (moški) za zadnji komplet odličij. Od Slovencev so si nastop zagotovili Janja Garnbret, Mia Krampl in Luka Potočar.

Slovenski uspeh je v Münchnu s četrtim mestom v težavnosti dopolnila 22-letna Mia Krampl, ki jo je le gib ločil od največjega uspeha. »Ponosna sem na četrto mesto, a je vseeno malce nehvaležno. Še posebej po tem, ko sem bila v kvalifikacijah druga, v polfinalu pa tretja najboljša. Pred finalom sem bila pod pritiskom, a si v samem finalu nimam česa očitati,« je povedala Mia Krampl. Jernej Kruder se je presenetljivo prebil med šest finalistov v balvanskem plezanju, kjer se je uvrstil na rep.