Triindvajsetletna tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, ki jo je uradni napovedovalec zaradi impresivnega nastopa danes označil, da »ni s tega planeta«, je v soboto postala evropska prvakinja v težavnostnem plezanju. S tem je osvojila naslov, ki ji je manjkal. Danes se bo v drugem finalu na prvenstvu stare celine merila še za naslov balvanske evropske prvakinje, ki ga prav tako še ni osvojila v svoji karieri.

»S polfinalom sem zelo zadovoljna, s postavitvijo 'bolderjev' še bolj, bili so ravno prav težki, en res težek, dvojka, res sem vesela, da sem ga 'zlezla', potem trije malo lažji. Tako da se mi zdi, da je bilo moje celotno plezanje v polfinalu odlično,« je dejala po uspešno izpeljani današnji vmesni rundi na poti do finala.

Okrvavljeni palec desne roke

Zahtevni sobotni finale težavnosti je pustil posledice, okrvavljeni kazalec desne roke. Kljub bolečemu prstu je v tekmovalni areni Garnbretova kazala vtis, da jo tekmovalna poškodba ne ovira. Kraljica vertikale je edina osvojila vrhove vseh štirih balvanov, ki so danes čakali 20 polfinalistk. Slovenka je v prvi balvanski smeri še iskala občutke, vrh je osvojila v tretjem poskusu. V drugem pa je pokazala mojstrstvo na balvanu, ki je ostalim tekmicam predstavljal nerešljiv rebus, in z lahkoto že v prvo osvojila vrh. Tretji balvan je rešila v drugem poskusu, zadnjega pa prav tako v prvo za popolni niz.

Vita Lukan zelo razočarana

Garnbretova bo edina slovenska predstavnica v finalu balvanov. Vita Lukan je najboljšo šesterico zgrešila na desetem mestu. Do vrha je zmogla na dveh balvanih, imela je še osvojeno cono, kar pa ni bilo dovolj, saj je o zadnji vstopnici za finale odločalo tudi število poskusov. Enaindvajsetletnica jih je imela več kot Francozinja Oriane Bertone, ki je z enakim dosežkom kot Radovljičanka ujela finale. Lukanova je bila po polfinalu zelo razočarana. Kot evropska podprvakinja v balvanih med članicami iz Zakopanov leta 2019 je na Bavarskem merila na odličja. Brez finala je ostala tretja slovenska polfinalistka Katja Debevec, ki je osvojila vrh ene smeri in tri cone za 12. mesto.

Trener horel še več

»Prvi del je za nami. Prvi zaključek je bil odličen. Janja je pokazala svoje, dobila to, po kar je prišla. Seveda sem hotel še več, Mii Krampl je malo zmanjkalo, da bi bila na stopničkah. Imel sem željo, da bi imeli še kako tekmovalko več v finalu,« je slovenske nastope pospremil selektor Gorazd Hren.

Preberite še: Ena najtežjih zmag Janje Garnbret

»Verjel sem, da imamo lahko dvojne stopničke. Do samega finala je zelo dobro kazalo, da se bo tako zgodilo, a je bila Mia na koncu četrta. Je tako, kot je. Naslov evropske prvakinje imamo in tega se veselimo,« je dodal.

Kruder izpolnil cilj

»Pri balvanih sem zelo vesel, da je Jernej Kruder prišel v finale, zame je s tem kar izpolnil cilj, glede na to, kako se je odvijala njegova sezona. Definitivno bi si tudi tukaj želel še kakšnega fanta v finalu balvanov, žal se ni izšlo,« pa je selektor ocenil nastope slovenskih plezalcev v balvanskem plezanju, ko je Kruder osvojil končno šesto mesto.

Kar nekaj razprav v zaodrju je bilo o zahtevnosti smer, zlasti moške v finalu balvanskega plezanja so bile zelo zahtevne ter predstavljale zelo težko uganko.

Težka smer ohranjala napetost do konca

Po mnenju selektorja so bile ženske smeri za težavnost »kar v redu«. »Polfinalna smer za punce je bila od začetka naprej zelo intenzivna, finalna smer pa je bila dobra, ni pa bila odlična, zato ker se je mogoče smer malo vlekla. Kljub temu, da je bila smer zelo dolga, so punce, razen Janje, popadale kar dosti na istem mestu. Iz tega stališča mogoče ne najbolj posrečeno. Ampak punce so se razdelile, Janja pa je lahko pokazala, da je najboljša, to je bilo dobro,« meni selektor.

»Pri balvanih si vedno želimo težke runde. Balvani niso bili slabi, vendar pa mogoče za odtenek kakšna smer malenkost pretežka, mogoče je to pokvarilo šov, lahko pa da je tudi držalo napetost do konca. Želeli bi si seveda kak vrh več, definitivno pa boljše težko kot prelahko,« je ocenil selektor Hren.