Slovenska košarkarska reprezentanca je v okviru priprav na evropsko prvenstvo v Turčiji odigrala tudi dve prijateljski tekmi. V prvi, ko je igrala z vsemi najboljšimi, je po podaljšku ugnala domačo zasedbo. Danes sta povratnik v izbrano vrsto Goran Dragić in Luka Dončić dobila prosto, Slovenci pa so kljub temu dosegli novo zmago, četrto v teh pripravah. Danes so tako priložnost dobili nekateri igralci, ki so bili proti Turčiji manj obremenjeni, selektor Aleksander Sekulić je na klopi pustil le Jakoba Čebaška in Jurija Macuro.

Blažič, Nikolić in Z. Dragić po 13 točk

Največ točk, po 13, so za Slovenijo dosegli Jaka Blažič, Aleksej Nikolić in Zoran Dragić. Mike Tobey je končal pri 12 točkah in sedmih skokih, deset točk je dodal še Edo Murić.

»Ukrajinci so se dobro vrnili v igro, danes smo lahko videli, da imamo pomanjkljivosti pod košem in so izkoristili svojo višino. Ampak dobro je, da lahko vidimo, na čem moramo še delati, in na koncu smo se dobro zoperstavili, kar je dobro za samozavest. Predvsem moramo pogledati, kaj bi lahko mi naredili bolje, ne glede na druge dejavnike. Moramo se izboljšati v končnici, a zdaj je najbolj pomembno, da se uigramo. Na koncu pa seveda hočemo vsi zmagati,« je po tekmi povedal Aleksej Nikolić.

Preberite še: Brez Dončića na TV zaradi medijske “vojne”

Slovenija je na koncu dosegla pričakovano zmago, a se je morala zanjo kar potruditi. Na začetku so Slovenci tekmecem le v uvodnih minutah dovolili vodstvo, potem so prevzeli pobudo in si majhno prednost priigrali že v prvi četrtini.

»Moramo bolje reagirati, ko nas ekipe stisnejo«

Podobno je bilo nadaljevanje; Slovenija je imela ves čas prednost, ki je znašala največ osem točk, prav ob koncu prvega dela jo je s košem v zadnji sekundi prvega polčasa postavil Edo Murić.

»Prvi polčas je bil po naših notah, željah, predvsem v obrambi. V drugem smo jim dovolili, da se razigrajo in dosežejo kar nekaj lahkih košev. Napadalni skok jim je dal dodatno energijo. Skoraj so preobrnili tekmo, a smo mi, kot je zadnje čase že kar navada, našli način, kako se pobrati in zmagati. Enostavno moramo bolje reagirati, ko nas ekipe stisnejo. Danes se je dobro izšlo, lahko igramo z veliko samozavesti. Nekatere igralce moramo še vrniti v ritem tekem in jim je treba pomagati, da lahko spočijemo nosilce,« pa je dejal selektor Aleksander Sekulić.

V zaključku tekme stvari vzeli v svoje roke

Tudi po tretji četrtini so Slovenci vodili, toda v zadnjih desetih minutah so tekmeci stopili na plin. Predvsem mladi up Issuf Sannon (18 točk) je Slovencem povzročal precej težav, Sekulić je po znižanju prednosti na 62:64 v igro spet poslal Tobeyja, kljub temu pa je Ukrajini uspelo proti do izenačenja na 73:73. Sledilo je, ko je Zoran Dragić dobil tehnično napako, še prvo ukrajinsko vodstvo po uvodnih minutah, a so stvari v finišu tekme Slovenci vendarle vzeli v svoje roke.

Za to sta poskrbela predvsem Murić in Blažič, ki sta zaporedoma dosegla trojki za vodstvo z 79:76, v predzadnji minuti pa je eno dodal še Nikolić, zaostanka (76:84) pa slovenskim tekmecem kljub vztrajnosti do zadnjega ni več uspelo ujeti.

»Po včerajšnji tekmi smo tudi danes imeli nekaj vzponov in padcev. A to so priprave, dobro je bilo igrati z močno ekipo, kot je Ukrajina. Dobili smo dve tekmi, pokazali smo značaj, a smo še v pripravah. Moramo se osredotočiti na hitrost, moramo se še bolje fizično pripraviti, glavni cilj je seveda evropsko prvenstvo,« je zaključil Mike Tobey.

Izbranci selektorja Aleksandra Sekulića bodo priprave na bližnje evropsko prvenstvo in kvalifikacije za SP nadaljevali naslednji teden doma, ko jih čakata še dve prijateljski tekmi, v sredo s Srbijo v Stožicah in v soboto proti Hrvaški v Celju.