Slovenija je po zaslugi Janje Garnbret na večpanožnem evropskem prvenstvu v Münchnu osvojila prvo kolajno, in sicer najžlahtnejšo. Janja Garnbret je v težavnosti upravičila vlogo prve favoritinje ter v sijajnem vzdušju na Kraljevem trgu s prepričljivo najboljšimi rezultati v četrtkovih kvalifikacijah ter današnjem polfinalu in finalu prvič v karieri postala evropska prvakinja. Kot je priznala po koncu, je bila pot do zmage ena njenih najtežjih doslej, saj so vsi od nje pričakovali zmago, tudi medijski pritisk pa je bil na samem prizorišču večji kot na tekmah svetovnega pokala.

Plezsala pametno, brez večjih napak

»V finalu sem bila zelo sproščena, precej bolj kot v polfinalu. Znova me je poneslo vzdušje. Plezala sem pametno, nisem delala večjih napak. Spočila sem se na pravih mestih ter uživala. Naslova evropske prvakinje sem zelo vesela, saj sem ves čas čutila pritisk, da moram zmagati. Lahko rečem, da čutim olajšanje in veselje,« je priznala Janja Garnbret. »Res v finalu nisem osvojila vrha in se ga le dotaknila, a skok je bil res daleč. Poleg tega sem bila nazadnje vpeta pod previsom, česar tik pod vrhom nisem videla, zato me je bilo celo malce strah. Padec v globino je bil definitivno moj doslej najhujši, saj sem se ga kar precej ustrašila,« je priznala nova evropska prvakinja.

Ponosna na četrto mesto

Slovenski uspeh je s četrtim mestom dopolnila Mia Krampl, ki jo je le gib ločil od največjega uspeha. »Ponosna sem na četrto mesto, a je vseeno malce nehvaležno. Še posebej po tem, ko sem bila v kvalifikacijah druga, v polfinalu pa tretja najboljša. Pred finalom sem bila pod pritiskom, a si v samem finalu nimam česa očitati,« je povedala Mia Krampl. Srebrno kolajno je osvojila Avstrijka Jessica Pilz, bronasto pa Francozinja Manon Hily.

Polfinalna smer je bila zelo težka. In ko je tako, je razlika med olimpijsko prvakinjo in tekmicami še večja. Medtem ko je druga v polfinalu Manon Hily preplezala do 35. oprimka, je Janja Garnbret, ki se je v steno pognala kot zadnja, plezala v svojem slogu. Kasneje smo izvedeli, da ji je odneslo noge, kot se je izrazila, česar si ne bi smela privoščiti, zato je bila v nadaljevanju še bolj zbrana. Ko je dosegla 35. oprimek, je bila nagrajena z bučnim aplavzom večtisočglave množice na Königsplatzu, ki je že ob 9. uri zjutraj, ko se je začel ženski polfinale v težavnosti, znova pripravila izjemno vzdušje. Lahko bi končala tekmovanje in varčevala z močmi za finale, a so jo roke preveč srbele. Želele so nadaljevati smer, slovenska športna junakinja pa jim je sledila z vsem telesom. Prilezla je do 45. oprimka, vrha pa vendarle ni osvojila. Preden je odšla na posvet k trenerju Romanu Krajniku, je v mešani coni dejala, da si želi podobno težke smeri tudi v finalu ter da je s svojim plezanjem sicer zadovoljna, a napake si ni povsem oprostila.

Mia Krampl je v polfinalu s tretjim mestom potrdila odlično pripravljenost, potem ko je v četrtkovih kvalifikacijah zaostala le za Janjo Garnbret. Bila je tretja. Vita Lukan in Lučka Rakovec, ki sta bili v kvalifikacijah šesta in sedma, v polfinalu nista blesteli, saj sta dosegli dvanajsti in 22. rezultat. Brez finala najboljše osmerice je s 15. mestom ostala tudi Sara Čopar.

Jutri bodo najboljše slovenske plezalke tekmovale v finalu balvanskega plezanja (ob 16. uri), Slovenijo pa bodo zastopale Janja Garnbret, Vita Lukan in Katja Debevec.