Vzhodno poveljstvo kitajske vojske je danes sporočilo, da je »uspešno opravilo različne naloge«, poroča nemška tiskovna agencija dpa. S skupnimi vojaškimi operacijami oboroženih sil v morskem in zračnem prostoru okoli Tajvana je bila po njihovih besedah »učinkovito preizkušena bojna sposobnost vojske«.

Kljub zaključku vaj bodo spremembe razmer v Tajvanski ožini še naprej deležne velike pozornosti. Kitajska vojska namreč načrtuje redne patrulje na tem območju, nadaljevala pa naj bi tudi z vojaškim usposabljanjem in drugimi pripravami.

Obisk Pelosijeve na Tajvanu minuli teden je sprožil razburjenje Kitajske, kjer so obisk razumeli kot provokacijo in vmešavanje v kitajske notranje zadeve. Peking, ki obravnava Tajvan kot del kitajskega ozemlja, je v odzivu na visoki obisk med drugim na pogovor pozval veleposlanike več držav skupine G7, uvedel sankcije proti Pelosijevi in prekinil sodelovanje z ZDA na več področjih.

V torek je nato vojaške vaje izvedla tudi tajvanska vojska, vendar so bile te, po navedbah Taipeija, napovedane že prej in niso bile odgovor na manevre Pekinga.