Pred petnajsto od skupno 18 dirk v sezoni (že pred časom je bila odpovedana zadnja preizkušnja v koledarju za VN Omana) je bila računica za Gajserjev četrti naslov svetovnega prvaka v MXGP povsem jasna: za predčasno skupno zmago po letih 2016, 2019 in 2022 bi moral 25-letni šampion iz Pečk pri Makolah drugouvrščenega Seewerja prehiteti za 28 točk, tretjeuvrščenega Španca Jorgeja Prada pa za deset. Za Slovenca se je velika nagrada na stezi v Uddevalli začela zelo slabo, saj je na sobotnem treningu na čas grdo padel ter si lažje poškodoval zapestje in prste na nogi, zato je obiskal tudi zdravnika. Vseeno pa je isti dan uspešno odpeljal kvalifikacijsko dirko, na kateri je osvojil drugo mesto za moštvenim kolegom Mitchem Evansom iz Avstralije.

»Znova bo zelo pomemben start. Proga omogoča visoke hitrosti, zato bo potrebno voziti zbrano. Če bo malce dežja, to ne bo slabo, kajti dež me ne bi smel motiti. Steza je polita z vodo, zato bo najbrž spolzka in dodatna previdnost ne bo odveč,« je pred začetkom dirke napovedal Tim Gajser. A prvi start mu ni najbolje uspel, saj je bil šele šesti, nato pa se je hitro prebil na četrto mesto, kjer je ostal do konca prve vožnje na progi, na kateri je bila premierna dirka že leta 1958, v zadnjih dveh letih pa je odpadla zaradi pandemije koronavirusa. Ker je Seewer ciljno črto prečkal drugi in je osvojil štiri točke več kot Gajser, je bilo jasno, da od predčasne osvojitve četrte zlate tablice za naslov prvaka v MXGP in skupno pete (v MX2 leta 2015) na severu Švedske ne bo nič.

Gajser, ki je na trdi podlagi v Uddevalli že dvakrat zmagal (2015 v MX2 in 2017 v MXGP), je s startom druge vožnje opravil precej bolje, saj se je prebil takoj za Seewerja. Že v prvem zavoju se je zgodila nesreča, ko je Italijana Mattiaja Guadagninija kot iz topa izstrelilo prek zaščitne ograje, kmalu zatem pa je padel tudi zmagovalec prve vožnje, Francoz Maxime Renaux, ki ga je nato povozil še Britanec Ben Watson, ga lažje poškodoval in prisilil v odstop. Gajser je suvereno držal drugo mesto in ponovil dosežek iz leta 2019, ko je bil od njega skupno hitrejši le Nizozemec Glenn Coldenhoff, ki je današnjo 24. veliko nagrado Švedske (največ zmag – po šest – imata doslej Italijan Antonio Cairoli in Belgijec Stefan Everts) v bližini Göteborga v skupnem seštevku končal tretji.

Po zmagah v Franciji in na Češkem je Seewer (najboljši v Uddevalli je bil že leta 2017 v razredu MX2) v tej sezoni še tretjič stopil na najvišjo stopničko, čeprav je dobil šele četrto posamično vožnjo, Gajser pa je ostal pri osmih letošnjih zmagah in trinajstih prvih mestih v posamičnih vožnjah, na katerih pa ni slavil na zadnjih treh dirkah (Češka, Belgija, Švedska). Na zadnjih treh preizkušnjah (Finska, Francija, Turčija) je na razpolago še 150 točk, za dokončno potrditev naslova prvaka pa jih Gajser potrebuje – če jih slučajno Seewer osvoji vseh 150 – le še 35. V MX2 je svoje delo odlično opravil Jan Pancar: z 12. mestom v prvi vožnji in s šestim v drugi je osvojil 24 točk, v skupnem seštevku za SP pa je zdaj dvanajsti (224).