Poskusi egiptovskega posredovanja za končanje spopadov med izraelsko vojsko in palestinsko skupino Islamski džihad v Gazi so bili delno uspešni. Izrael in Islamski džihad, ki sta se od petka obstreljevala, sta načeloma privolila v prekinitev spopadov. Premirje naj bi začelo veljati zvečer, toda medsebojna obstreljevanja so se še kar nadaljevala. Le nekaj ur pred začetkom prekinitve spopadov je izraelski premier Jair Lapid ocenil, da so bili doseženi vsi cilji operacije, zato ni imelo smisla nadaljevati napade na Gazo. V Islamskem džihadu so dokončni pristop k prekinitvi spopadov pogojevali z izpolnitvijo njihovih zahtev, ki pa ob zaključku redakcije še niso bile znane.

Izrael ni napadel Hamasa

Še pred načelnim dogovorom o prekinitvi spopadov so se boji v nedeljo nadaljevali že tretji dan, potem ko je v petek izraelska vojska sprožila posebno operacijo v Gazi in ubila visokega nekdanjega poveljnika Islamskega džihada Tajserja Al Džabarija. Še enega poveljnika te organizacije na jugu Gaze, Haleda Mansurja, so ubili v raketnem napadu v soboto. Operacija izraelske vojske je bila tokrat uperjena zgolj proti Islamskemu džihadu, ne pa tudi Hamasu, ki je na oblasti v Gazi. Hamas je najostreje obsodil napade na Islamski džihad, ni pa sam začel povračilnih raketnih napadov s svojim arzenalom – ta je precej večji od Islamskega džihada – na Izrael. Do raketnih protinapadov na Izrael je tako prihajalo samo iz vrst Islamskega džihada, ki naj bi v minulih dneh proti Izraelu izstrelil že več kot devetsto raket, ki pa še zdaleč nimajo tako dolgega dosega kot Hamasove.

Tokratni napadi izraelske vojske na Gazo in raketiranje Izraela so najsilovitejši spopadi na tem območju v zadnjem letu dni. Do petkovega izraelske vojaške operacije je prišlo nepričakovano, potem ko so več dni v izraelski vladi judovske zaselke v bližini Gaze opozarjali pred pretečo nevarnostjo. Tri mesece pred izraelskimi parlamentarnimi volitvami izraelski novinar Gideon Levy v ozadju bojev vidi predvsem politične motive premierja Jairja Lapida. »Vsak premier, še posebno če prihaja z leve sredine, se mora v Izraelu dokazati. Mi imamo novega premierja in tudi on želi pokazati, da je mačo, tako kot vsi prejšnji premierji,« meni novinar časnika Ha'aretz.

Lapidu podpora Netanjahuja

Med tridnevnim izraelskim napadanjem Gaze je bilo doslej ubitih 31 oseb, od katerih je bila vsaj tretjina žensk in otrok. Pri napadih na gosto poseljena območja Gaze – Izrael je napadal raketne položaje – je bilo ranjenih še vsaj 200 ljudi. Doslej rakete iz Gaze v Izraelu niso ranile nikogar, saj so padle na neposeljeno območje ali pa so bile še v zraku prestrežene z izraelskim protiraketnim sistemom. Prebivalci so morali poiskati zatočišče v Aškelonu in Tel Avivu, spet drugi – med njimi tudi izraelski mirovni aktivist Adam Keller – se za sirene niso zmenili in so ostali v svojih domovih.

»Prišel je čas, da dojamemo, da za končanje konflikta ne obstaja vojaška rešitev. Obstaja samo en način, da se zagotovi varnost vsem ljudem te države – to je, da se konča okupacija in sklene mirovni sporazum, sprejemljiv za vse,« je zapisal med tuljenjem siren, preden se je v soboto zvečer odpeljal na enega izmed številnih mirovnih shodov v Izraelu.

Izraelska vojska se je sicer pripravljala, da bi lahko tokratna operacija v Gazi trajala tudi teden dni. Premier Jair Lapid trajanja izraelskih napadov časovno sprva ni omejeval in je zagotavljal, da bodo trajali, »dokler bo potrebno«. Danes popoldne je svoje stališče spremenil in privolil v prekinitev spopadov. Podporo za vojaško operacijo je Lapid sicer dobil tudi od Benjamina Netanjahuja, svojega največjega političnega nasprotnika, ki se spet spogleduje s premierskim uradom.