Najboljši strelci pri Sloveniji, ki je znova nastopila brez svojih najboljših košarkarjev, so bili Gregor Hrovat in Jurij Macura z devetimi točkami, osem jih je zbral Gregor Glas, sedem pa Žiga Dimec.

Luka Dončić, Goran Dragić, Vlatko Čančar in Mike Tobey se bodo predstavili naslednji teden na turnirju v Istanbulu. Tam Slovenijo čakata naslednji dve prijateljski tekmi, in sicer proti Turčiji 12. avgusta in z Ukrajino dan kasneje. Nato sledita še poslastici v Stožicah proti Srbiji 17. avgusta in v Celju s Hrvaško tri dni kasneje.

Slovensko košarkarsko reprezentanco prva tekma na evropskem prvenstvu v Kölnu čaka 1. septembra proti Litvi. V naši skupini so še Madžarska, Bosna in Hercegovina, Nemčija in Francija.

Goran Dragić: Naš cilj je polfinale, nato pa je vse mogoče

Kapetan zlate košarkarske reprezentance Goran Dragić je dan po objavi odločitve, da bo v prihodnjih tednih znova oblekel dres z državnim grbom, zbranim novinarjem v Celju povedal, da njegova vrnitev ni vezana samo na evropsko prvenstvo, temveč bo Sloveniji pomagal tudi na poti do SP 2023. »Na eurobasketu je naš cilj polfinale,« je dodal kapetan.

»Odločitev o povratku v reprezentanco ni bila težka, saj takoj, ko sem videl fante, kako zavzeto trenirajo in se imajo dobro, sem želel znova obleči slovenski dres. Hkrati so bili fante, od Raša Nesterovića, Luke Dončića, Eda Murića in drugih zelo vztrajni, izstopal pa je moj brat Zoran, ki me je praktično vsak dan nagovarjal k temu,« je v uvodu povedal Goran Dragić.

»Seveda se v reprezentanco nisem vrnil, da bi na evropskem prvenstvu zasedel peto ali šesto mesto. Želim si medalje, zavedam pa se, da bo to eno najmočnejših evropskih prvenstev v zgodovini. Cel kup reprezentanc bo lahko računalo na svoje najboljše igralce, zato je krog kandidatov za medalje zelo širok. Naš cilj je polfinale, ena zmaga od tu dalje pa pomeni medaljo,« je nadaljeval Goran Dragić, ki je na zadnji uradni tekmi slovenske reprezentance v začetku julija na Švedskem postal rekorder po številu doseženih točk v državnem dresu.

"Naša prednost je zagotovo dejstvo, da smo na prejšnjem prvenstvu videli, kaj potrebujemo za medaljo. Lahko smo sproščeni, a hkrati bomo ves čas na hrbtu nosili napis, da smo aktualni evropski prvaki. V Helsinkih in Istanbulu nas je krasila ekipna igra, predvsem pa dobra kemija znotraj ekipe. To je na takih tekmovanjih odločilni faktor," pravi Goran Dragić.

Zlati kapetan je bil pred petimi leti mentor tedaj 17-letnemu Luki Dončiću; zdaj Dončić sodi med najboljše igralce na svetu, Goran Dragić pa bo v novi sredini v Chicago Bulls opravljal vlogo drugega organizatorja igre. "Luka je nesporni vodja te reprezentance, mentorsko vlogo pa bo usmeril v Žigo Samarja. Zelo všeč mi je njegov stil igre in potencial, ki ga kaže," pravi Goran Dragić.

»Na prejšnjem evropskem prvenstvu je bilo ključno, da smo imeli razdeljene vloge v ekipi in vsak se je držal pravil igre. Do naslova smo prišli z dobrimi odnosi v ekipi, verjamem, da lahko to ponovimo,« je dodal starejši od bratov Dragić.

Goran Dragić bo Sloveniji pred evropskim prvenstvom priskočil na pomoč tudi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023. Zmagi proti Estoniji v Celju in Nemčiji v Münchnu bi Slovenijo močno približali turnirju, ki bo septembra prihodnje leto v Indoneziji, na Filipinih in Japonskem. Kot je povedal, je v Miamiju uredil osebne obveznosti, ki so ga čakale konec avgusta. »Razume se, da k povratku sodijo tudi te kvalifikacije. To sta lahko odločilni tekmi,« je dodal Goran Dragić.

Goran Dragić se bo z Luko Dončićem, Vlatko Čančarjem in Mikom Tobeyjem prvič na prijateljskih tekmah predstavil naslednji konec tedna v Istanbulu (Turčija, Ukrajina). Nato bosta sledili še preizkušnji s Srbijo v Stožicah in Hrvaško v Celju.

Drugi del kvalifikacij za SP 2023 se bo začel 25. avgusta, Nemčija je na sporedu 28. avgusta, evropsko prvenstvo pa se o začelo 1. septembra.